fallback

Бизнес за 30 млрд. евро чака своите инвеститори в България

В България има 2,5 млн. пенсионери. А бизнесът с ренти срещу недвижими имоти тепърва прохожда тук. Какви са възможностите?

10:41 | 12.04.07 г.
Автор - снимка
Създател

Преди няколко седмици унгарската компания Хилд обяви навлизането си на пазара на ренти за пенсионери в България. За пазар всъщност все още не може да говорим, защото въпреки огромната нужда от подобна услуга все още никой не я предлага.

В Унгария от три години се предлагат ренти срещу недвижими имоти и това се превърна в един от най-бързо развиващите се бизнеси за банките, агенциите за недвижими имоти и т.н.

Какви видове ренти съществуват?

При първия вид рента пенсионерът, разполагащ със собствено жилище, прехвърля собствеността на жилището на финансиращата го компания. В този случай пенсионерът получава фиксирана сума (5-20% от стойността на жилището), месечна рента и право да остане да живее в апартамента до края на живота си.

При втория вид рента няма прехвърляне на собствеността на апартамента, а само ипотека. В този случай пенсионерът получава месечна рента и право да живее в апартамента до края на живота си. При смърт на пенсионера наследниците имат право да изплатят рентата + дължимите лихви и да получат жилището. Ако не изберат тази опция, жилището остава в полза на финансиращата компания.

В България има 2,5 милиона пенсионери. Ако предположим, че в 1 милион жилища има самостоятелно живеещи пенсионери и средната стойност на едно жилище е 30 000 евро, това означава, че този бизнес е на стойност 30 млрд. евро!

Целият текст – в блога на автора – alexi.blog.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още