fallback

ABN AMRO: Акциите от сектора на имотите с доходност 8-12% през 2007 г.

От компанията очакват, че Европа отново ще предложи по-добри възможности за инвестиции в сравнение със САЩ и Азия

17:17 | 08.02.07 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на публичните дружества от сектора на имотите може би няма да повторят блестящото си представяне от миналата година, но все пак се очаква да отчетат между 8 и 12% доходност през 2007 г.

Това са прогнозите на ABN AMRO Asset Management за развитието на сектора в световен мащаб за тази година, като от компанията очакват дружествата в Европа отново да са на върха на класацията по доходност.

„Макар и по-нисък от 26,5-процентното увеличение на глобалния индекс на книжата от сектора на имоти GPR 250 от 2006 г., прогнозираният ръст за 2007 г. представлява солидно представяне“, коментира Нанси Холанд, директор на отдел Недвижими имоти в ABN AMRO.

Според изчисления, базирани на GPR 250, акциите на публичните книжа от сектора в Европа са отчели среден ръст от 50% миналата година, което е между 2 и 3 пъти повече в сравнение с тези в САЩ и Азия.

Въпреки това досега през 2007 г. доходността от книжата в Европа е по-ниска както от САЩ, така и от Азия.

ABN AMRO Asset Management управлява ценни книжа на публични дружества на стойност 5 млрд. евро, които включват и инвестиционни тръстове от типа REIT (real estate investment trusts), подобни на българските АДСИЦ.

В съобщение до клиентите си от ABN AMRO казват, че Великобритания и Германия са техните фаворити, позовавайки се на скорошното или очакваното въвеждане на законодателна рамка по отношение на REIT в тези две страни.

По думите на Холанд инвестициите в ценни книжа на тези тръстове в Европа е все още по-изгодна в сравнение с други райони. Той е на мнение, че офис пазарите в Европа се намират в процес на възстановяване.

„Докато търсенето на офис площи продължава да расте, а предлагането е все така ограничено ние очакваме, че редица пазари в региона ще възстановят ръста на нивата на наемите“, казва Холанд.

Според ABN AMRO книжата на компаниите от сектора в Холандия също ги очаква успешна година тъй като икономиката е в процес на подем и повечето компании имат солидно портфолио от проекти. Наред с това пазарът в тази страна се очаква да бъде една от главните арени за сливания и поглъщания.

За разлика от това от ABN AMRO смятат, че пазарът във Франция не предлага изгодни възможности за инвестиции.

Извън Европа от компанията отдават малко повече предпочитание на азиатските пазари отколкото на САЩ, въпреки че фундаменталните фактори в САЩ са „здравословни“ във всеки основен сегмент на пазара и че цените се очаква да бъдат подкрепени от редица изкупувания в сектора.

Според ABN AMRO силното представяне на сектора в САЩ през последните няколко години дава повод да се смята, че рисковете там са по-големи.

Анализът определя Австралия като най-проблематичен пазар, тъй като представянето на местните тръстове от типа REIT продължава да изпреварва фундамента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още