fallback

Парцели по морето – България или Румъния?

Най-голямото предлагане на терени по северното ни Черноморие е в Балчик; с най-много оферти в Румъния е морският град Констанца

10:35 | 03.09.06 г.
Автор - снимка
Създател

Къде е по-изгодно да се купи земя – по българското или румънското Черноморие? Този въпрос най-често си задават крупните инвеститори, решили да вложат пари във ваканционни селища или хотелски комплекси, които да бъдат в близост до морето. По-ниски цени ще платят тези, които изберат нашата страна. Тук цените в трите големи града на северното ни Черноморие – Балчик, Каварна и Шабла ще трябва да платят за квадратен метър земя между 40 и 100 евро, показва проучване на сайта за недвижими имоти www.imot.bg, изготвено по поръчка на Investor.bg.
 
Предлагането е съсредоточено в Балчик, където към момента се оферират над 200 терена. Основно се предлагат терени между 1000 и 7000 кв.м. Парцелите с големина над 10 декара са около 50 броя, а те са най-предпочитани за изграждане на големи ваканционни селища. Имот от 30 декара, разположен в близост до голф игрището в Балчик, може да се купи срещу 27 евро/кв.м. По 16 евро върви квадратният метър на земеделската земя около спортния комплекс. Масивите са с големина между 10 и 15 декара.
В Каварна цените все още не са достигнали своя максимум. Средната стойност на квадратен метър е около 40 евро. Има и терени обаче и по 80 евро/кв.м. 55 евро е цената на квадратен метър земя, за която има изготвен подробен устройствен план и теренът е отреден за жилищно строителство.
 
Почти същите са цените в Шабла, въпреки че изборът се свежда до около 100 обяви. Предлагането е съсредоточено изключително върху големи масиви земя. Става дума най-вече за масиви земеделска земя, чиято цена е в пъти по-ниска то тази на урегулираните поземлени имоти.
 
В румънската част на Черно море предлагането на терени е съсредоточено в градовете Констанца, Наводари и Мангалия, посочват от сайта за недвижими имоти www.imobilul.net. Цените са малко по-високи от тези в България. Около 100 евро е стойността на квадратен метър в Констанца, където предлагането е най-силно. Причината за по-високата цена е, че офертите за земя, върху която може да се строи, са доста по-малко от тези за земи, отредени за земеделски нужди. Около 200 са терените, които се предлагат в най-големия румънски черноморски град. Най-евтини естествено са терените с големина над 10 декара, тъй като най-често земята е земеделска. Масив от 15 декара се продава срещу 20 евро/кв.м. Най-скъпи са малките терени от по 300-600 кв.м. 150 000 евро е цената на терен от 450 кв.м.
В Наводари и Мангалия пазарът е слабо развит, инвеститорският интерес също е слаб, отчитат специалисти. Това е и причината средната цена на квадратен метър да е съответно 70 и 42 евро.
 
Цени на парцели в някои главни градове по Черноморието в България и Румъния в евро/кв.м:
България
Балчик 73
Каварна 41
Шабла 45
Румъния
Констанца 95
Наводари 70
Мангалия 42
Източници: Imot.bg; Imobilul.net
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още