fallback

Ураганът "Милтън" може да разтърси колебливия пазар на жилищни застраховки във Флорида

Ураганът може да причини застраховани загуби в размер на 60 млрд.-100 млрд. долара, считат анализатори

13:33 | 10.10.24 г. 1

Ураганът „Милтън“ заплашва да потопи изпитващия затруднения пазар на жилищни застраховки във Флорида, като е възможно да повиши цените и да застраши застраховките в уязвимия към бури регион, който вече има най-високите застрахователни разходи в страната, пише Ройтерс.

Мощната буря, която според анализатори може да причини застраховани загуби в размер на между 60 млрд. и 100 млрд. долара, се насочва към щата, който е избягван от националните застрахователни компании. Така местните жители трябва да търсят застраховки на пазар, на който застрахователните компании редовно не изплащат или отказват да изплатят искове.

„Това са допълнителни рискове, които съгласно основни принципи на застраховането, не трябва да съществуват“, коментира Мартин Вайс, основател на независимата компания за анализи Weiss Ratings. „Предполага се, че застрахователната ви компания ще бъде вашият план Б“, допълва той.

Освен това жителите на Флорида може да се натъкнат на допълнителни разходи, ако държавната застрахователна компания остане без пари, за да изплати исковете.

Американските метеоролози определят „Милтън“ като „катастрофален“ голям ураган, чиито ветрове достигат максимална скорост от 160 км/ч. В областта с ниска надморска височина живеят 3,1 млн. души и все още се разчистват щетите от урагана „Хелън“ от миналия месец.

Според метеоролозите щетите може да са равни на тези от урагана „Катрина“ през 2005 г., най-скъпото природно бедствие в американската история, което причини застраховани загуби в размер на 100 млрд. долара, когато връхлетя Ню Орлиънс.

През последните няколко години Флорида е един от най-видимите фронтове на националната криза с имотните застраховки, заради която премиите нараснаха в САЩ със средно 31% между 2021 и 2023 г., сочи изследване на Бенджамин Кийс от университета в Пенсилвания и Филип Мълдър от университета в Уисконсин.

Анализаторите отбелязват ускоряването на инфлацията и увеличаването на екстремните метеорологични събития, свързани с растящите температури в света. Изменението на климата води до по-мощни и по-разрушителни бури.

Високорисков щат

Тези фактори действат във Флорида, която води по ръст на населението от 2021 г. насам въпреки ниската си надморска височина, която я прави уязвима от нарастващото морско равнище и ураганите. Градове във Флорида са 78 от 80-те най-рискови района в страната, сочат данни на консултантската компания в областта на екологичните рискове Weather Source.

Някои застрахователни компании се оттеглиха след урагана „Андрю“ през 1992 г., оставяйки пазара на по-малки компании, които често не разполагат с ресурси, за да изплатят значителни загуби.

Около 41 застрахователни компании във Флорида са обявили фалит от 2003 г. насам, а само 37 са се провалили в останалата част от страната през същия период, сочат публични документи. Тези, които остават в бизнеса, може да са много рестриктивни - Weiss Ratings е установила, че шест от най-големите застрахователни компании в щата са отхвърлили близо 50% от исковете им през 2023 г., което е необичайно висока цифра.

Щатът създаде организация с идеална цел, Citizens Property Insurance Corp, през 2002 г., която осигурява покритие за собственици на жилища, които не могат да си осигурят застраховка в частния сектор. С 1,2 млн. действащи полици сега тя е най-големият застраховател в щата.

За разлика от частните компании Citizens няма да остане без пари, за да покрие исковете, тъй като има правото да таксува притежателите на полици с допълнителни 15%, ако остане без средства.

Ако това не покрива сметката, тя може да добави допълнителна такса от 10% на всеки в щата, който е изтеглил застрахователна полица – за лодка, домашни любимци, автомобили, независимо дали получават покритието си чрез Citizens.

Организацията съобщи през юли, че има налични 14,4 млрд. долара, за да покрие загуби. „Винаги ще бъдем в позиция да изплатим исковете“, заяви говорителят Майкъл Пелтиър във вторник.

Колективно пазарът е подкрепил собствениците на жилища във Флорида със средни застрахователни разходи от 4060 долара миналата година, с близо 1000 долара повече от всеки друг щат, сочат данните на Кийс. Тези цифри може да не включват разходите за застраховки при наводнения, които обикновено се купуват отделно.

Средната премия е нараснала с 57% между 2019 и 2023 г., по-силен ръст от където и да било другаде.

Ограничаване на покритието

Карин Роелинг, председател на Seibert Insurance в Тампа, казва, че нарастващите разходи карат някои от клиентите ѝ да ограничават покритието или да избират да останат незастраховани.

Макар че банките изискват хората, които имат ипотечен кредит върху жилищата си да разполагат със застраховка, тя не е задължителна за тези, които не дължат пари за имота си.

Близо един на всеки 13 собственици на жилища в САЩ е незастрахован, сочат данни на Федерацията на потребителите в Америка, като чернокожите, испаноезичните и коренните американци е по-вероятно да не са застраховани.

Представители на щата и групи в застрахователната индустрия казват, че пазарът се е стабилизирал през последната година благодарение на законодателни реформи, които са намалили неоснователните по думите им съдебни дела и съмнителни искове.

Citizens е успяла да намали експозицията си, като е прехвърлила стотици хиляди полици на частни застрахователни компании, сочат данни на щата.

Ураган, който причинява значителни щети, може да изплаши частните застрахователни компании, които започнаха да се връщат на пазара във Флорида.

„Цените ще продължат да растат, застрахователни компании може да фалират, а Citizens ще бъде в позицията да получи значително по-голям дял от пазара“, казва Сам Бойд, имотен консултант на Sotheby's в Мелбърн, щата Флорида.

Но други отбелязват, че цените на имотите са продължили да растат въпреки експозицията на щата към крайни климатични събития и се съмняват, че „Милтън“ ще намали привлекателността на Флорида.

„След няколко месеца, когато времето се оправи, хората ще започнат да пристигат“, казва Брун Лорън, адвокат от Палм Бийм, специализиран в луксозните имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още