fallback

Град на 7000 години се превръща в убежище от космическите наеми на жилища в Дубай

Шарджа започва да привлича инвеститори в проекти и купувачи на имоти от съседното емирство

17:48 | 05.10.24 г.

В момент, когато все повече чужденци твърдят, че са изключени от пазара в Дубай заради нарастващите наеми, град на 7000 години се стреми да предложи убежище наблизо, пише Bloomberg.

Сверният съсед на Дубай, Шарджа, започва да привлича инвеститори към бреговете си по-малко от две години след като прие закон, който позволява на чужденци да купуват имот в определени райони на консервативното емирство. Строителни компании вече са в процес на изграждане на десетки хиляди домове.

Купувачите не закъсняват. „Имаме по-ниски наеми и по-ниски общи разходи за живот. Наблюдаваме миграция, тъй като много хора се установяват в Шарджа поради високите наеми в Дубай“, коментира Пратюша Гурапу, ръководител на анализите в консултантската компания Cushman & Wakefield Core.

Това е поредният знак, че Дубай не успява да отговори на нарастващото търсене на жилища, след като банкери, адвокати и други представители на „белите якички“ се стекоха в емирството през последните години, привлечени от ниските данъци и благоприятната часова зона. Цените на жилищата в емирството нарастват 16 поредни тримесечия, а наемите на еднофамилни жилища – вили, са се повишили с 86% от началото на пандемията, сочат данни на консултантската компания JLL.

Шарджа отдавна предлага по-достъпни жилища в сравнение с Дубай, който е известен като бляскав град, осеян с луксозни хотели и жилищни проекти, изградени около добре поддържани паркове и инфинити басейни. Но голяма част от предлагането на жилища в Шарджа се състои от стари кули с малко от удобствата, които обичайно се предлагат от съседа ѝ.

Това започва да се променя. Arada Developments, собственост на сина на саудитския принц Алуалид Бин Талал и член на управляващото семейство в Шарджа, строи проект на стойност 9,5 млрд. долара. Проектът „Алджада“ в крайна сметка ще включва 25 хил. жилища, зона за забавления с ресторанти и магазини и спортни обекти, както и един от най-големите паркове за скейтборд в региона.

Около една трета от проекта е завършена, а останалата част трябва да завърши до края на десетилетието, казва главният изпълнителен директор на Arada Ахмед Алкхошаиби. Строителната компания е започнала разговори с официални представители в емирството да позволят на компаниите да кандидатстват за лицензи като тези, които Дубай предоставя за свободните си икономически зони. Те предлагат известни данъчни изключения и други придобивки.

Шарджа, която е била заселена за първи път преди над 7000 години, се управлява от династията Ал Касими от 17 век насам, а сегашният ръководител е на трона от над половин век. В исторически план тя е едно от най-богатите шейхства, които съставляват Обединените арабски емирства, благодарение на пристанищата си и индустрията с улов на перли.

Градът откри петрола през 70-те години на миналия век и започна бурно строителство. Издигнати са кули в бруталистки стил, които са популярни по това време. Днес местните ръководители се опитват да запазят части от емирството като проектът „Сърцето на Шарджа“, който ще възстанови тесни, старомодни алеи, пазари и други исторически сгради.

„Сърцето на Шарджа“ е един от най-смайващите проекти в света в момента“, казва Сара Мозер, преподавател в McGill University и директор на New Cities Lab. „Точно този опит за възвръщане на миналото беше изоставен или пренебрегван, когато бе открит петролът и започна процесът на модернизация“, допълва тя.

Шарджа, Обединени арабски емирства. Снимка: Francois Nel/Getty Images

Десетилетия наред икономиката на Шарджа разчита на търговията, ремонта на моторни превозни средства, промишленото производство и строителството за растеж. След като правителството разхлаби правилата, за да позволи на чуждестранни граждани да купуват по-лесно имот, купувачите започнаха да се стичат в града.

Сега индийските купувачи съставляват около 29% от продажбите на жилища в проектите на Arada в Шарджа, ръст спрямо 8,7% само няколко години по-рано, сочат данните на компанията. Купувачи от Германия, Канада и Великобритания съставляват 10% от покупките на имоти – тези националности едва бяха регистрирани в данните на Arada преди приемането на закона през 2022 г.

Индийските купувачи съставляват 29% от продажбите на жилища в консервативното емирство. Графика: Bloomberg LP

Търсенето помага за повишаване на цените. Когато Arada започнала за първи път да продава жилища преди началото на строителството на „Алджада“, само на 20 минути от летището на Дубай, цената на квадратен метър била около 7000 дирхама (1905 долара). Оттогава цените са нараснали до 15 хил. дирхама на квадратен метър, въпреки че според Алкхошаиби те остават с около 40% по-ниски спрямо сравними райони в Дубай.

„Цените в Шарджа растат, отчасти в резултат на това, че местни жители напускат Дубай“, казва Шейн Брийн, ръководител на офиса в Шарджа на консултантската компания Savills. „Но дори така Шарджа остава по-достъпна, тъй като ценовата разлика между двата пазара все още е много голяма“, допълва той.

Например едностаен апартамент, който се отдава под наем за 60 хил. дирхама на година, ще бъде счетен за част от високия сегмент на пазара в Шарджа, докато същата сума ще осигури само студио на наемателите в много части на Дубай.

Правителството на Шарджа се опитва да запази достъпността, като въведе тригодишно замразяване на наемите за нови наематели. След това собствениците на имоти могат да повишават наемите само веднъж на всеки две години.

Други строителни компании също съзират добри възможности. Eagle Hills в Абу Даби изгражда луксозни жилища и туристическа дестинация на обща стойност 4,5 млрд. дирхама на остров Мариам в Шарджа. SEE Holding, строителна компания, специализирана в екологичната и устойчива инфраструктура, изгражда над 1200 жилища в Шарджа на фази, а частната компания продаде имоти на обща стойност 1 млрд. дирхама през 2023 г., съобщава основателят на компанията Фарис Саед. Alef Group от Шарджа е друга строителна компания, която е активна в града.

Мухамад Касим, мениджър в консултантската компания Betterhomes, казва, че бизнесът му отчита силно търсене от купувачи, които се оплакват, че не могат да си позволят цените в Дубай. Консултантсакта компания, която отворила офисите си в Шарджа едва преди две години, отчита ръст на продажбите с 60% от началото на тази година спрямо същия период на 2023 г., допълва той.

„Трябва да удвоим екипа си, за да обслужим търсенето. Много от купувачите и наемателите идват от Дубай“, отбелязва Касим.

Друг проект на Arada в Шарджа е „Масаар“ на стойност 2,5 млрд. долара, който ще включва около 3000 жилища, когато бъде завършен през 2026 г. Компанията планира да посади 50 хил. дървета и проектът ще включва 13-колометрова писта за тичане и колоездене, рядко удобство за град, който обичайно е считан за неудобен за пешеходците.

„Има търсене на лукс и качество. Наблюдаваме огромна миграция от стара Шарджа“, коментира Алкхошаиби.

Семеен вариант

Зелените улици били достатъчни да накарат поне един дългогодишен жител на Дубай да помисли за Шарджа. Таня Пател, португалка и майка на едногодишно дете, се ровела в Instagram, когато видяла жилище с четири спални за продажба на цена от около 2,7 млн. дирхама. Това е наполовина спрямо цената, която трябвало да очаква да плати за подобен по размер имот в Дубай.

40-годишната ръководителка в сферата на обслужването на клиенти се установила в града през май. Пътуването ѝ до работа в Дубай отнема около 50 минути при засилен трафик, но тя казва, че си заслужавало, тъй като се радвала на по-ниски разходи за живот в Шарджа.

„Цените на почти всичко са с около 30% по-ниски в сравнение с Дубай. Градът е и много добър за семейства“, споделя Пател.

Но за инвеститорите все още има препятствия. Градският транспорт остава ограничен, а това означава, че Шарджа не може да предложи алтернативно придвижване, за да помогне за смекчаване на задръстванията по пътищата в пиковите часове. Освен това процесът по закупуване на имот не е толкова улеснен, колкото в Дубай, макар че според строителните компании има подобрение.

Шарджа, където живеят около 2 млн. души, е и по-консервативна от съседите си във федерацията, което в исторически план я прави популярна както за жители на ОАЕ, така и на арабските страни благодарение на вниманието ѝ върху опазването на местната култура. Например емирството продължава да забранява продажбите на алкохол и не позволява наргиле баровете, които са популярни сред жителите и туристите в Дубай.

„Шарджа е по-обществено консервативна, но не е крайна. Ако харесвате Близкия изток, това е лесно място за живот“, казва Пател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 05.10.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още