fallback

Жилищните имоти в България остават много достъпни на фона на тези в Европа

Скокът в цените на имотите у нас се дължи и на по-ниското предлагане на пазара, каза Добромир Ганев

18:52 | 27.09.24 г. 2

В някои части на Европа се наблюдава имотна криза, в която цените на жилищата са твърде високи, което води до много ниско потребление. България е далеч от подобен сценарий. Жилищата в четирите най-големи града у нас са изключително достъпни на фона на цяла Европа. Това коментира Добромир Ганев, консултант по недвижими имоти и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Данните за първите шест месеца на годината показват 15% годишен ръст на цените на имотите у нас. Вижда се спад в темпа на ръст в големите градове, като само Бургас прави изключение. Наблюдава се и увеличение на броя сделки, което е подхранвано от добрите кредитни оферти, предлагани от банките. Скокът в цените се дължи и на по-ниското предлагане на пазара, коментира Ганев.

Често хората, които имат възможност да си купят имот у нас купуват повече от един с инвестиционна цел. Има обаче опасения, че това може да доведе до много обезлюдени жилища.

„Проблемът с празните жилища не е толкова голям за България все още. И това е една от възможностите в бъдеще да бъде решаван достъпът до жилищна собственост в големите градове не само за покупка, а и за живот под наем. Държавата има лостове през данъчното законодателство и други финансови лостове, за да мотивира хората да доинвестират в закупени имоти, така че те да могат да бъдат достъпни за наемния пазар“, коментира събеседникът. 

Ганев посочи още, че собствениците на недвижимост у нас вярват, че с влизането в еврозоната цените на имотите ще се увеличат драстично, което ги кара да задържат продажбата. Според него обаче е възможно след приемане на еврото много от тези имоти да излязат едновременно на пазара, което да понижи цените заради прекомерното предлагане.

„Освен психологическият ефект има обективни причини да очакваме повишение на цените на имотите, тъй като членството в еврозоната би направило България благоприятна среда за чуждестранни инвестиции, което би се отразило и на доходите на гражданите“, смята консултантът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 27.09.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още