fallback

Ниските цени на жилищата в Северен Китай се пренасят и в двигателите на растежа на юг

Собствениците на жилища се опасяват, че ниските цени се разпространяват в цялата страна

16:23 | 06.10.24 г.

Китайските купувачи на жилища със затегнат бюджет отдавна търсят Хъган, бивш въглищен процъфтяващ град на границата с Русия. Сега, когато имотната криза в Китай се разпространява, ниските цени в Хъган се появяват в по-богати области  и създават нова заплаха за икономиката, пише Ройтерс.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града, включително Пекин, намаляха за 14-и пореден месец през август въпреки значителните промени в ограничителните някога за покупките политики в Китай. Дори цените в жизнения от икономическа гледна точка юг намаляват и предизвикват обсъждания в социалните мрежи за разширяващата се дефлация при имотите, хаштагове като Hegang-isation и HegangHomePrices привличат десетки милиони гледания.

В южния град Хуейджоу с процътяващ някога имотен пазар благодарение на близостта му до Шънджън и изобилието му от апартаменти с гледки към морето младоженците Уенди И и съпругът ѝ платили през 2021 г. 11 хил. юана (1551 долара) на квадратен метър за жилище. Стойността на дома им намаляла оттогава с цели 45,5% до 6000 юана на квадрат.

Резкият спад превърнал инвестицията на двойката в източник на постоянно притеснение, което се задълбочило от значителната месечна вноска по ипотечен кредит от 9000 юана за втори апартамент в Шънджън. Неотдавнашното понижаване на заплатата на Уенди, която е начална учителка, усложнило положението и тя казва, че обмисля да поиска пари на заем от родителите си, за да смекчи част от финансовия натиск.

„Опитвам се засега да не мисля прекалено за намаляващата стойност на жилището ми, но ипотечният натиск е голям“, казва И.

Средните цени на жилищата в Китай са намалели с близо 30% от връхната им точка през 2021 г., след като властите предприеха ограничителни мерки срещу прекомерния дълг сред строителните компании през лятото на 2020 г. Това предизвика остра парична криза и доведе до незавършени проекти, спиране на обслужването на дългове и дори публични протести от купувачи на жилища, които подкопаха нагласите на пазара.

Регионално въздействие

Продължителната имотна криза подкопа богатството на китайските домакинства, които често разчитат на домовете си като най-голямата им единична инвестиция, замрази вътрешното търсене и забави растежа на втората по големина икономика в света.

Продажбите на дребно, които са ключов показател за потреблението, нараснаха само с 2,1% през август спрямо около 8% преди COVID.

„Много е трудно да очакваме, че домакинствата ще харчат уверено, ако стойността на най-големия им актив намалява всеки месец“, коментира Лин Сун, главен икономист за Китай в ING.

Намаляващите цени на новите и съществуващите жилища в Южен Китай може да предизвикат верижна реакция, която да засегне най-големите провинциални икономики в страната, включително Гуандун, предупреждават анализатори.

Нова вълна от колебливи купувачи на жилища ще засегне продажбите на най-големите строителни компании в Китай, много от които имат централи в Гуанджоу и други южни градове, ограничавайки плановете им за инвестиции.

„Спад с 10% на година на общите инвестиции в недвижими имоти в Китай може директно да намали брутния вътрешен продукт с 1,5%“, коментира Ма Хун, старши анализатор в GDDCE Research Institution.

Нежеланието да инвестират ще забави и покупките на земя на строителните компании от местните власти.

Спадът на продажбите на терени ще отслаби допълнително финансовите позиции на местните власти и ще нанесе особен удар на наличните средства за инвестиране в местните икономики, отбелязва Ма.

„Не е утопия“

Някога процъфтяващ въглищен град, който помогна за индустриализацията на Китай, Хъган се превърна в най-евтиния имотен пазар в страната през последните години поради забавянето на дейността в минния и промишления му сектор и отлива на население. Средните цени достигат 1878 юана на кв. м, сочат данни на голямата китайска имотна платформа Anjuke.

Някои все още смятат евтините жилища в Хъган за рай за младите хора с ниски заплати. Фрази като „ 30 хил. за покупка на голям апартамент в Хъган“ и „елате в Хъган, за да купите апартамент“ остават  популярни хаштагове в социалните мрежи.

Но на юг ниските цени на имотите не са смятани за стимул за покупка, а за знак за проблемите в по-широката икономика и предупреждение за купувачите на жилища.

В Гуандун, най-голямата провинциална икономика в Китай, цените в градове като Дзиеян, малък текстилен център, и Цинюан, местен логистичен център, вече са намалели до нивата в Хъган.

Апартамент с площ от 132 кв. м в Дзиеян може да бъде закупен за сумата от 238 хил. юана (1831 юана на кв. м), а жилище с площ от 110 кв. м може да бъде намерено на цена от 148 хил. юана (1345 юана на кв. м), съобщават местни брокери на недвижими имоти.

В Цинян средните цени на жилищата намаляха с 23,9% от края на 2019 г. насам преди пандемията и преди ограничителните мерки на Пекин срещу дълга на строителните компании, сочат данни на Anjuke.

„Цинян показва признаци, че се превръщаа в Хъган“, казва жителят на града Ю на 20 години.

„Зависимостта на града от една индустрия и липсата на възможности за работа карат населението да напуска и създават порочен кръг. Младите хора смятат това за капан, не за утопия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 06.10.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още