fallback

Силен интерес към покупка на жилища в големите градове отчитат от сектора

Парите „под дюшеците“ се раздвижиха и то е видимо от броя сделки и ръста на цените, каза инж. Георги Шопов, председател на НАСП

10:59 | 10.09.24 г. 5

Настоящата година се очертава като много добра и успешна за строителните предприемачи. Миналата година имаше голям интерес, много запитвания, но сделките бяха по-малко. Сега броят на сделките е сравним с този през 2022 г., която беше много добра година. Интересът към покупка на жилища в големите градове е силен. Това каза инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Засиленото търсене на имоти се дължи отчасти и на предстоящото присъединяване на България към еврозоната. Парите „под дюшеците“ се раздвижиха и то е видимо от броя сделки и ръста на цените, обясни гостът. Според него е напълно възможно да се повтори сценарият, при който имотният пазар отбелязва повишена динамика преди влизането в еврозоната, но след това се стигне до лек спад в броя сделки и цените. В асоциацията прогнозираме подобен процес, каза Шопов.

 

Събеседникът изтъкна, че Столична община е напът да облекчи предлагането на нови жилища и така да стабилизира цените на имотите в София. Облекчаването на административните процедури не е станало чрез промени в закони, наредби и нормативната уредба като цяло, а просто като главният архитект и администрацията му са започнали да спазват закона, стана ясно от думите му.

„В края на юли т.г. арх. Богдана Панайотова беше назначена за временно изпълняваща длъжността „главен архитект“ на Столична община, след като арх. Здравко Здравков подаде оставка…Администрацията вече спазва закона и нещата стават бързо и лесно“, каза Шопов.

По думите му може да се се увеличи предлагането на нови жилища, като се намали административната тежест и строителните разрешения се издават по-бързо и по-лесно. След като се увеличат апартаментите на пазара, цените им ще се нормализират, обясни председателят на НАСП.

"Идеята е в следващите месеци и години строителните предприемачи да преминем към етап на по-голям оборот и по-малък марж на печалба", добави Шопов.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "ИмоТиТе" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още