fallback

Веселина Спасова: ESG стандартите не са мода, а практика в "зеленото" строителство

Налага се изискването към предприемачите за устойчивост на сградите – да са изградени от съвременни, качествени материали, посочи отговорният редактор на „Градът Медиа груп“

12:57 | 13.08.24 г.

Зелената трансформация и ESG стандартите са във фокуса на купувачите на имоти. ESG вече не е просто мода, а стандарт и практика в "зеленото" строителство, което носи със себе си и своята практичност. Нищо, свързано със зелената трансформация, вече не е каприз. Това мнение изрази в предаването Made in Green на Bloomberg TV Bulgaria Веселина Спасова, отговорен редактор на „Градът Медиа груп“, в коментар за тенденциите в зеленото строителство през тази година, които ще се запазят през следващата.

„Вече не говорим за мода, а за практика, устойчивост и стандарт, който е част от живота ни. Зелената трансформация в строителството е нещо трудно, но не и невъзможно“, смята тя и посочи, че при нея има правила, които трябва да се следват.

Спасова напомни, че само допреди няколко години това се смяташе за екстра, но вече е много добре прието и все повече се разпространява като тенденция както за жилищните, така и за обществените сгради. Според нея все повече се налага изискването за устойчивост на сградите, което означава те да са изградени от съвременни, качествени материали, като самите купувачи стават все по-взискателни към предприемачите. По думите ѝ "нещо специфично", много красиво и все по-популярно са зелените покриви.

„"Зеленото", като идея, все повече влиза в живота на хората, не само защото се уморихме от динамиката на съвременния свят, но и защото темата за температурните промени, климатичните изменения, природните катаклизми, става все по-ключова“, подчерта Веселина Спасова. И добави, че е добре зелените практики да бъдат заложени още на ниво изграждане в проектите.

Как се трансформират офис сградите и как се изграждат новите? Колко компании правят инвестиции в зелени офис площи? Какъв е профилът на съвременния купувач? Какви са зелените политики в хотелиерството? Какъв трябва да е зеленият облик на София? По какъв начин малките общини да станат „по-зелени“?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Made in Green" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още