fallback

Силното търсене движи нагоре жилищния пазар у нас

Българинът счита, че най-добрата инвестиция е в имот, посочва Николай Георгиев, Colliers

18:40 | 12.08.24 г. 6

Цените на имотите в България нарастват, движени от търсенето. В момента има търсене, а и страната ни е в догонваща позиция в ЕС, включително и по цени на недвижимите имоти. Наред с това българинът счита, че най-добрата инвестиция е в имот, а на фона на наличните алтернативи жилището остава най-достъпно и най-разбираемо за средностатистическия инвеститор. Това каза Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че у нас лихвите по ипотечните кредити остават много ниски, което е съществен фактор, стимулиращ растящия пазар.

"Банковите депозити в момента са с възвръщаемост близка до нулата. Фондовата ни борса е много неликвиден и бавен пазар, особено с по-развитите европейски или щатски такива, а всички други форми на инвестиция за българина си остават малко нишови - взаимни фондове, пиър-ту-пиър, крауд фъндинг - всички тези инвестиции са предлагани на нашия пазар, но за българина те са езотерика", коментира събеседникът. 

По думите му прекомерното инвестиране в жилища също крие рискове. Ако всички са спекуланти на пазара, това е рецепта за беда, добави анализаторът. "За момента не изглежда, че има такава тенденция. По-скоро има недостиг на жилища, особено за София, която все още изпитва положителна нетна миграция, където населението расте, макар и не с естествен прираст, а с вътрешна миграция", посочи Георгиев.

Що се отнася до наемния пазар най-често срещаният компромис, който правят наемателите в среда на покачващи се наеми, каквато е в момента, е да жертват топ локацията за сметка на по-приятната микросреда, посочи гостът. Наемателите биха предпочели второто при равни други условия по-качественият апартамент би надделял, завърши Георгиев.

На какво се дължи покачването на наемите в момента в България? Има ли промяна на макроикономическите индикатори, които да водят до този ръст?  Кои са предпочитаните квартали и жилищни зони за закупуване на имот и за наемане в София, както и в другите големи градове в страната?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още