fallback

Големи търговски вериги отварят нови складове край София

Общият обем на наети и завършени за собствено ползване площи през периода расте с 30%

13:55 | 05.08.24 г. 2

Пазарът на производствени и складови площи в София показва признаци на възстановяване през второто тримесечие на годината. След относително бавното темпо, което донесе началото на 2024 г., средата ѝ се характеризира със стабилна строителна активност и слабо изразено търсене. Наемите остават около досегашните си нива, като се очаква до края на годината те да се задържат без значителни промени. Това сочат данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

„Наблюдаваме инвестиции на големите търговски вериги, които разширяват своите складови бази в близост до София. Това е резултат от ръст в оборотите на тези вериги, който води до стремеж към разширяване на търговската мрежа и съответно необходимост от повече площи за обслужване на новите магазини. Тези капиталовложения са основна част от активността на пазара на индустриални площи”, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални и логистични площи” в компанията.

По данни на Cushman&Wakefield Forton през второто тримесечие българската верига "Фантастико" усвоява над 16 хил. кв. м, а други 6 хил. кв. м се заемат от Billa. Общият обем на наети и завършени за собствено ползване площи през периода расте с 30% спрямо същото тримесечие на предходната година до близо 80 хил. кв. м. Търсенето е активно сред търговците на дребно и сравнително скромно от страна на наемателите в областта на онлайн търговия, транспорта и производството, което до голяма степен съответства на общата картина в икономиката.

Завършените складови и производствени площи през тримесечието достигат общо 62 хил. кв. м. Близо 60% от тези площи са в обекти с разгърната застроена площ над 10 хил. кв. м. Така общият обем на складовете в София нараства до близо 2,1 млн. кв. м. Всички новозавършени площи през периода са предназначени за собствено ползване, като освен хранителните вериги, активни са и операторите на електроника и DIY магазините.

В бъдеще предлагането ще остане голямо, очакват от компанията. Към средата на 2024 г. строителната дейност възлиза на 327 хил. кв. м, което е с 13% повече в сравнение с предходната година. Този обем е разпределен в 33 проекта, чието завършване е планирано до края на 2025 г. Делът на спекулативните проекти (разработвани с цел отдаване под наем) надхвърли 50% от цялата площ в строеж за първи път от десет тримесечия насам.

Към края на юни доходността от първокласни логистични площи клас А (над 10 хил. кв. м) се понижaва с 25 базисни пункта до 7,75% и е със 75 базисни пункта под нивата отпреди 5 години. Очаква се доходността да се задържи на тези нива в краткосрочен план.

Същевременно първокласните наеми са средно 5,3 евро на кв. м, но са с близо 40% по-високи от тези преди 5 години. В перспектива от шест месеца се очаква наемите да останат без промяна или да се понижат незначително, посочват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още