fallback

Все повече турци купуват имоти в чужбина, местният пазар губи привлекателност

Инвестициите в имоти в чужбина са се увеличили почти четири пъти от 2021 г. насам

18:42 | 31.07.24 г. 2

Традиционно привързани към инвестициите в имоти, турците все повече насочват вниманието си към покупките на имоти в чужбина в отговор на растящите цени у дома, които влошават възвръщаемостта от инвестициите, и на перспективите за регулаторни промени, пише Ройтерс.

Новата тенденция отразява растящото притеснение за перспективите пред имотния пазар в Турция, който усеща последиците от променената икономическа обстановка след завоя към по-ортодоксална икономическа политика през 2023 г. спрямо годините на лесните пари.

През последните години поевтиняването на валутата и ниските лихви, защитавани от президента Реджеп Ердоган, накараха турците да се насочат към недвижими имоти, коли и чуждестранна валута, за да защитят спестяванията си от инфлацията, която се ускори до сегашното си ниво от над 70%.

Но сега турците търсят имоти на места като Черна гора, Испания, Дубай и Лондон, тъй като високите цени, намаляващото предлагане и високите лихви по ипотечните кредити тласнаха продажбите на жилища в Турция до най-ниското им ниво от десетилетие.

Инвестициите в имоти в чужбина са нараснали близо четири пъти от 2021 г. насам до 2 млрд. долара миналата година, сочат данни на централната банка. Някои експерти в сектора твърдят, че тенденцията може да се ускори до 3 – 4 млрд. долара тази година заради поскъпването през последно време на лирата в реално изражение и високите цени на имотите в страната.

Имотните инвестиции на турците в чужбина се увеличават. Графика: Ройтерс

„Цените на жилищата са много високи, но приходите от наеми остават ниски за хората, които искат да притежават жилище като инвестиция“, казва 56-годишният Толга, който работи в енергийния сектор.

Миналата година той решил да продаде имот в Истанбул, за да купи жилище в Лондон с цел да има редовен доход в чуждестранна валута и да диверсифицира инвестициите си, но също и заради регулаторната несигурност в Турция.

„Решихме да купим имот в чужбина и заради несигурността около данъците върху недвижимите имоти и доходите, липсата на правила в Турция“, допълва Толга. „Не знаем какво ще стане утре, дали стойността на жилището ни ще намалее, дали то ще бъде унищожено или нещо друго ще бъде изградено точно до нашия дом“, отбелязва той.

Турците преживяват години на тежка инфлация в съчетание с рязко ограничаване на кредитирането през миналата година и поредица от валутни сривове.

Цените на недвижимите имоти нараснаха много повече от инфлацията през 2022 и 2023 г., сочат данни на централната банка. Напоследък обаче се наблюдава известно забавяне.

След като инфлацията се ускори до 85% през 2022 г., правителството наложи таван от 25% върху повишаването на наемите, за да защити наемателите, предизвиквайки критиките на собственици на имоти и хиляди съдебни спорове. Таванът беше отменен този месец.

На този фон турците проявяват нарастващ интерес към жилищния пазар в Лондон, казва Арзу Югун, основателка и управляващ директор на консултантската компания Unique London, оперираща в британската столица.

Тя отбелязва, че растящите цени на недвижимите имоти в Турция са отворили вратата за турски инвеститори да купят жилище в чужбина, тъй като целят да „скъсят“ възвръщаемостта от инвестицията си и да диверсифицират рисковете.

Според представители на сектора периода за възвръщане на инвестицията е около 30 години в Турция спрямо под 18 години във Великобритания и Испания за сравнимо жилище и под 12 години в Черна гора.

Ръстът на цените на жилищата в Турция се забавя. Графика: Ройтерс

Строителни компании започват проекти в чужбина

Виждайки нарасналото търсене от турците, турски строителни компании се стремят да разширят бизнеса си в чужбина.

„Мисля, че инвестициите в имоти в Турция няма да донесат добра възвръщаемост за следващите пет години. Не мисля, че хората ще купят имот за дългосрочна инвестиция“, казва Айкан Фенерчиоглу, президент на строителната компания Fenercioglu, като посочва съотношението между цена и наем от 25-30 години.

„Започнахме да правим инвестиции в чужбина. Получихме разрешения в Испания и ще започнем строителство там през есента“, отбелязва Фенерчиоглу.

Компанията има инвестиции в Аликанте и трябва да започне да строи в Черна гора, за догодина са планирани инвестиции в Дубай.

Неотдавнашни публикации в медиите за възможни нови данъци за хората, които купуват имоти за инвестиция, показват промяна във възгледа на правителството относно инвестициите в имоти, допълва той.

„Мисля, че правителството иска имотите да престанат да бъдат инвестиционен инструмент в Турция. Това ще накара повече турци да се насочат към чужбина през следващия период“, счита Фенерчиоглу.

С промените напоследък в регулациите турските власти правят по-трудно предлагането на имоти за краткосрочен наем, като увеличават нужните разрешения и документи.

Ръководителят на Асоциацията на износителите на имотни услуги Байрам Текче казва, че инфлацията, растящите цени на недвижимите имоти и несигурната среда притесняват инвеститорите.

„Покупката на жилище в друга страна беше характерно за хората с по-високи доходи. Но откакто Турция е толкова нестабилна, хората от средната класа също искат да сложат яйцата си в различни кошници“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още