fallback

Кои фактори държат във възход пазара на ваканционни имоти в България?

На този пазар в последните 25 години страната се движи сред топ дестинациите в света, посочват експерти

17:16 | 29.07.24 г.

Пазарът на ваканционни имоти в България е във възход, като сред факторите е това, че пазарът в този сегмент е международен. Все повече българи и чужденци обръщат внимание на имотите в курортите по Черноморието. Цените са високи и продължават да растат, но инвеститорите продължават да влагат свободни пари именно на този пазар. Това са част от коментарите на експерти от имотния сектор, отразени в анкетата на Bloomberg TV Bulgaria на тема: „Какви са тенденциите с цените на имотите на ваканционния пазар“?

Повечето експерти смятат, че до края на годината цените няма да се променят.

Добромир Ганев, real estate консултант и анализатор

„Ваканционният жилищен пазар е специфичен с това, че когато инвеститорите проектират своите проекти, трябва да имат предвид, че от една страна това жилище се ползва от собствениците, които прекарват свободно време от годината, но и в същото време трябва да се мисли, че втората му функция е да бъде отдаван краткосрочно или дългосрочно под наем. В настоящия момент основната група купувачи са българите. България е част от един глобален ваканционен пазар, за разлика от жилищния, който не е толкова интернационален. В България най-актуалните пазари в момента са Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър, Бяла, Каварна и Балчик. …От южните Поморие, Созопол и Ахтопол…Банско си оставя лидер сред планинските курорти.“

Гергана Цанкова, търговски директор в Luximmo

„Тенденциите са за стабилен пазар и увеличаващо се търсене, особено сред чужденците по отношение на ваканционния пазар. Наблюдава се тенденция към увеличаващ се брой сделки, което според мен ще донесе възходящ пазар в дългосрочен план. На юг от Бургас цените средно варират около 1200-1500 евро на квадратен метър, като основното търсене е на апартаменти и жилища с една, две или три спални, като основните купувачи са българи. Доста по-малко се търсят студия – само 20-25% от общото търсене…Има търсене и на къщи, като ценовите диапазони варират около 1700-2500 евро на квадратен метър. А по отношението на търсенето и цените на север от Бургас търсенето е по-различно, преобладава търсенето на студия и на по-бюджетни имоти с инвестиционна цел. Като цените варират от 900-1300 евро за квадратен метър.“

Иван Василев, „Капитал Естейт“

„Цените вървят плавно нагоре в сравнение със същия период на миналата година, като в различните части на Южното Черноморие имат различно измерение, като цените са най-високи в областния град Бургас. Забелязваме яркото открояване на цените в няколко квартала близо до центъра. Там цените са около 1790 евро за квадратен метър, като статистиката е взета от различни по големина апартаменти. В Несебър има трайно покачване в последните 2 години, след края на пандемията, като сделките в момента се сключват на около 1300 евро на квадратен метър. По-ниски са цените в Слънчев бряг, Равда и Ахелой".

Борислав Точевски, „Домекс“

„Определено са във възходяща посока, дори и в сравнение с миналата година, има места с около 30% увеличение на цените. Дори и при стари имоти в комплекси без поддръжка, които са се продавали за 500-600 евро за квадратен метър преди 2 години, то сега се продават по 1000 евро за квадратен метър. Комплекси, които са добри със сериозна поддръжка, ако сравняваме преди две години, бяха около 1200-1300 евро за квадрат в района на Слънчев бряг, миналата година бяха 1500 евро, а сега под 1700 евро почти няма дори няма дори и препродажби.“

Пламен Петров, „Петра естейт“

„Към днешна дата цените не са се променили от началото на годината. Според мен тези цени до края на годината няма да се променят, тъй като наблюдаваме, че банките кредитират на добри лихвени проценти. Купувачите са предимно българи, чужденците не са толкова голям фактор, както бяха преди известно време. Нарасна броят на сделките с имоти, които са на етап строителство. Хората гледат да инвестират свободни пари и също предвид влизането ни в еврозоната. Сделки се реализират въпреки високите цени.

Важно е да се каже, че ваканционният пазар е специфичен, тъй като домовете там се използват за почивка или отдаване под наем. Това е пазар, на който България има своята роля, а в последните 25 години се движи сред топ дестинациите в света.

В община Варна виждаме едни от най-високите цени на ваканционни имоти. Там цените варират от 1600 евро до 2500 евро на квадратен метър. В сравнение със същия период на миналата година цените вървят плавно на горе. В централните квартали на Бургас цените достигат 1790 евро на квадратен метър. Цените в най-евтините квартали на града са около 900 евро.

На места в сравнение с миналата година цените са се повишили с 30 процента. За две години цените на луксозни имоти край определени курорти са скочили от 2000 евро на 3000 евро на квадратен метър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още