fallback

Защо Испания все още не е готова да се откаже от програмата си "златна виза"?

ЕС обръща гръб на "златните визи", но Унгария ги въвежда повторно

16:20 | 26.07.24 г.

Получаването на право на живот в друга страна може да бъде дълъг и труден процес. Но това невинаги се отнася за хората с големи финансови възможности, пише Euronews.

"Златните визи" предлагат възможност за богатите хора на практика да „си купят“ правото на местожителство, понякога без дори да са живели в страната. И тяхната популярност в ЕС расте, тъй като хората се стремят да се откъснат от политически решения като Brexit, които може да ограничат правата им.

На фона на нестабилната политическа и обществена среда в САЩ през последните години, очаква се молбите за "златни визи" от американци също да се увеличат.

Но сега "златните визи" постепенно се отменят в цяла Европа. Португалия поправи програмата си през октомври, като отмени инвестициите в недвижими имоти като основание за молба за "златна виза" с надеждата да намали спекулациите с имоти. Примерът беше последван от Нидерландия, която прекрати програмата си през януари 2024 г.

По-рано тази година Испания също съобщи, че ще елиминира "златните визи" за хората, които инвестират в имоти, но обещанието все още не е изпълнено.

И така какво представляват програмите "златна виза" и защо през последните години ЕС се съмнява в тяхната безопасност?

Програмите за жителство срещу инвестиция, известни като "златни визи", предлагат на хората възможността да получат разрешение за местопребиваване в дадена страна, като закупят жилище там или направят голяма инвестиция или дарение. Кандидатите трябва да бъдат на възраст над 18 години, да имат чисто досие и достатъчно средства, за да направят изискваната инвестиция.

Съществуват и златни паспорти, известни официално като програми за гражданство срещу инвестиция, които позволяват на чужденци да получат гражданство по същия начин.

За страните членки на ЕС това означава и достъп до много от ползите, на които се радват жителите на блока, включително свободно движение между страните.

Защо ЕС е против златните визи и паспорти?

През 2022 г. Европейската комисия призова правителствата на страните членки на ЕС да спрат да продават гражданство на инвеститори.

Макар че това е различно от "златните визи", които предлагат постоянно местожителство вместо гражданство, призивът беше част от ход за ограничаване на тази индустрия за милиарди евро. След войната в Украйна има притеснения, че тези програми може да съставляват риск за сигурността.

Брюксел призова също страните да удвоят проверките дали хора с наложени санкции заради войната притежават издадени от тях златни паспорти или визи.

В миналото ЕС е заявявал, че подобни програми съставляват риск за сигурността, прозрачността и ценностите, подкрепяни от проекта за ЕС.

През октомври 2022 г. Европейската комисия призова Албания да „се въздържа от развиването на програма за гражданство на инвеститори (златни паспорти)“. Подобна програма би „съставлявала рискове относно сигурността, прането на пари, укриването на данъци, финансирането на терористи, корупцията и промъкването на организираната престъпност и би било несъвместимо с нормите на ЕС“, предупреди докладът. Оттогава страната замрази плановете си да въведе "златна виза".

Заплахи идват и извън блока. Отново през октомври 2022 г. ЕК предложи замлазяване на споразумението за отмяна на визите с Вануату заради рискове от златните паспорти. Причината е, че програмата позволява на граждани на трети страни да получат гражданство на Вануату, което след това им носи безвизов достъп до страните от Шенген.

Кои други страни отмениха програмите си "златна виза"?

През февруари 2022 г. британското правителство отмени програмата си "златна виза", която позволяваше на богати чужденци да се установяват в страната, ако донесат и част от богатството си с тях. Решението за прекратяване на програмата беше част от ход за ограничаване на мръсните пари от Русия.

През февруари 2023 г. Ирландия също отмени програмата си "златна виза", наречена Програма за инвеститори имигранти, която предлагаше ирландско местожителство в замяна на дарение от 500 хил. евро или три години на годишни инвестиции от 1 млн. евро в страната.

Ирландия вече беше прекратила програмата за руски граждани през март 2022 г. като част от наложените санкции на страната за нашествието в Украйна. През следващите месеци Европейският парламент предупреди, че програмата е уязвима на злоупотреба с данъци. Окончателното решение за прекратяване на програмата беше резултат от редица международни доклади и вътрешни прегледи.

Кои страни все още предлагат "златна виза" и какви са изискванията?

Само няколко страни все още предлагат златни паспорти в ЕС. Една от тези страни е Малта. Тук минималната инвестиция започва от 690 хил. евро и предлага гражданство за между 12 и 36 месеца.

Много други страни обаче все още предлагат програми "златна виза". Ето няколко примера колко точно струва да получите местожителство чрез инвестиция в тези страни.

Испания започна програмата си за местожителство срещу инвестиция през 2013 г. Тя позволява на богати хора от страни извън ЕС да получат разрешения за местопребиваване срещу инвестирането на над 500 хил. евро в недвижими имоти или определени видове бизнес.

Но на 8 април правителството на страната съобщи, че планира да отмени инвестициите в имоти, които съставляват 94% от молбите за "златна виза", за да намали натиска върху жилищния пазар.

Премиерът социалист Педро Санчес заяви, че реформата е част от стремежа на неговото правителство на малцинството да превърне жилищата в „право, а не в спекулативен бизнес“.

Но над три месеца след първоначалното съобщение визите все още са отворени за кандидати, което предизвика критиките на членове на партия „Сумар“, която управлява в коалиция със Социалистическата партия.

„Страни като Португалия, Ирландия и Гърция предприеха мерки за прекратяване на тази практика, която увеличава нарушенията на правото на жилище“, заяви евродепутатът Алберто Ибанес и призова правителството бързо да отмени визите, съобщи осведомителната агенция Europa Press.

Правителството твърди, че около 10 хил. такива визи са били издадени, откакто мярката беше превърната в закон през 2013 г. от предишното дясно правителство на Народната партия като начин за привличане на чуждестранни инвестиции.

Откакто Испания обяви планове да прекрати златните си визи, китайски инвеститори се устремиха да купуват имоти в страната, съобщи държавната испанска телевизия RTVE.

Визи могат да се получат и чрез започването на определени видове бизнес в Испания, акции в холдингови компании или банкови депозити с минимална стойност от 1 млн. евро в испански финансови институции или инвестиция в държавни облигации в размер на поне 2 млн. евро.

Обратно на тенденциите Унгария обяви планове да въведе повторно програмата си за златна виза на 1 юли т. г., след като я прекрати през 2017 г.

Т. нар. Програма за гост-инвеститори ще предлага три пътя към местожителство, включително чрез инвестиция в имот от минимум 250 хил. евро, закупуване на жилищен имот за минимум 500 хил. евро или дарение на поне 1 млн. евро на университет в страната.

Визата обхваща съпруга или съпругата и малките деца на кандидата и предоставя безвизово пътуване в ЕС.

Италия е друга популярна дестинация за хората, търсещи местожителство чрез инвестиция. Въведена през 2017 г., нейната програма за "златна виза" предоставя на граждани на страни извън ЕС разрешение за местожителство за две години в замяна на инвестиция в Италия.

Минималната инвестиция тук е 500 хил. евро, която трябва да бъде направена чрез италианска компания с ограничена отговорност. Притежателите на визите също могат да включат семейството си в молбата и да се възползват от специален данъчен режим.

След като притежателите на визите са живели в Италия десет години, те могат да кандидатстват за гражданство.

Гърция предлага "златни визи" с един от най-бързите процеси за получаване на местожителство. Чужденците, които отговарят на условията, могат да получат разрешение за 60 дни от кандидатстването си.

Преди програмата имаше един от най-ниските прагове на инвестициите в имот от едва 250 хил. евро. Но тя го повиши на 800 хил. евро в районите с най-остра жилищна криза като Атина, Миконос и Санторини.

В останалите области инвестицията беше увеличена на 400 хил. евро, за да насърчи инвестирането на по-разнообразни места. Очаква се промените да влязат в сила от края на август тази година.

Притежателите на "златни визи" няма нужда да остават в Гърция, за да запазят визите си.

До края на 2021 г. страната е привлякла 9500 молби за местожителство срещу инвестиция, един от най-високите броеве в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още