fallback

Ще се забави ли растежът на недвижимите имоти у нас

България е на високо място в статистиката по възвръщаемост на инвестициите на имоти, коментира Добромир Ганев, консултант и анализатор за недвижими имоти

11:20 | 19.07.24 г. 7

Много добър показател за движението на пазара за недвижими имоти са разрешителните, които се издават. Техният брой се увеличава, а експерти твърдят, че при по-голямо предлагане има огромен шанс цените на имотите да спрат да растат или растежът да стане много бавен. Това мнение изрази в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgariа Добромир Ганев, консултант и анализатор за недвижими имоти.

„България се озова на второ място по ръст на цените на недвижимите имоти в Европа през последното тримесечие на миналата година и първото за тази. Дългосрочно сме някъде в "златната среда", посочи той.

„Икономическата криза през 2022 г. е голям фактор, който повлия на спада на броя сделки в сектора. Все по-голямата вероятност за невлизане в еврозоната също е показател за това, че пазарът няма да е особено стабилен“, коментира той. Според него при евентуално влизане в еврозоната ефектът ще е по-скоро психологически, но "в дългосрочен план ще е полезен за нас".

“Голяма част от новите проекти, които са на пазара се купуват бързо, защото няма много голямо предлагане”, посочи Ганев. Той отчете, че в България има добри банкови условия – ипотечните кредити са с ниски лихви и има изгодни банкови  оферти.

Като фактор за бързо изкупуващите се имоти Добромир Ганев определи новата тенденция в демографията – млади хора, които се завръщат в страната, за да се развиват тук. Като друга значима група той посочи “ранно пенсионната” – българи, които вече са завършили „работническия си път, се завръщат в България, за да прекарат старините си тук“.

Консултантът преценява, че „България не е на лошо място по отношение на доходността”, и цитира статистики, според които четирите най-големи български града са на добро място в европейския списък по възвращаемост на инвестицията, когато става дума за имоти.

Ганев прогнозира, че сделките с имоти на морския пазар у нас ще се увеличават все повече. Той даде за пример Несебър, който изпреварва градове като Бургас по количество сделки за недвижими имоти. „Варненския тпазар привлича много хора от североизточната част на България. Ръстът в първото тримесечие за града е най-високият досега, особено сравнен с първото тримесечие за миналата година“, обясни анализаторът.

Продължава ли недостигът на нови жилища в София? В какъв диапазон се движат цените на жилищата в столицата? Какво се случва с ваканционните имоти? Сега ли е моментът за продажби на недвижими имоти? Кои са предпочитаните дестинации на българите в чужбина и защо се насочват към Гърция и Дубай? Как ще продължава да се развива българският имотен пазар? Какво е бъдещето му?

Разговорът не е предпоставка за инвестиционно решение!

Целият разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още