fallback

Силното търсене от хедж фондове изчерпва свободните офис площи в Абу Даби

Емирството разширява финансов център, за да отговори на засиления интерес от наематели

15:08 | 14.07.24 г.

Стремежът на Абу Даби да привлича хедж фондове към финансовия си център създава недостиг от офис площи в богатото на петрол емирство, пише Bloomberg.

Сред като години наред не упяваха да привлекат наематели, четирите лъскави кули във финансовия център Abu Dhabi Global Market (ADGM), които съществуват отдавна на остров Ал Марях, са почти пълни. Сега правителството работи за разширяването на юрисдикцията на свободната зона към съседния остров Ал Реем в ход, който ще му даде десет пъти повече площи и ще го направи един от най-големите финансови квартали в света с площ от 14,4 млн. кв. м.

Като част от това властите поръчват на съществуващите наематели на остров Ал Реем да получат разрешение за ADGM или да опразнят офисите си до края на годината. Около една четвърт от тези наематели вероятно ще трябва да се преместят, сочат данни на консултантската компания в областта на бизнес имотите Cushman & Wakefield Core.

„С нарастващото искане компаниите да се установят в ADGM заетостта на остров Ал Марях надхвърля 95%“, съобщава представител на финансовия център в имейл. „Следователно разширяването е следващата естествена и необходима стъпка за по-добър отговор на нарастващото търсене от компании, които искат да установят присъствие във финансовия център на Абу Даби“, допълва той.

Компаниите, които бъдат принудени да напуснат центъра, ще навлязат на пазар на бизнес имоти, който се променя под влиянието на по-широкия преход от богатство към капитал на ОАЕ, където се намират 6% от доказаните петролни запаси в света. Емирството е и дом на най-богатото семейство в света и има държавни фондове, които управляват активи за около 1,5 трлн. долара.

Офис сградите в Abu Dhabi Global Market са почти пълни. Фотограф: Natalie Naccache/Bloomberg

Треската на имотния пазар отличава Абу Даби от други големи градове по света като Ню Йорк, Лондон и Сан Франциско, където свободните офис площи остават високи, тъй като много служители преминаха към работа от разстояние след пандемията. Например свободните площи в Манхатън са се удвоили до 16%, ниво, което не е било отчитано в квартала от 90-те години на миналия век.

Дори в Дубай, бизнес центъра в Близия изток, средната заетост достигна 91,3% през първото тримесечие.

Недостигът на офис площи създава проблеми за имотните мениджъри в големите мултинационални компании. Обикновено тези ръководители имат месеци, за да преценят дългосрочни наемни договори. В Абу Даби някои компании е трябвало да вземат решения за седмица. Ограничените наличности от офис площи за наемане дори са накарали някои фирми да обмислят да построят собствени кули в емирството.

„Намирането на площи в момента е много предизвикателно“, коментира Дейвид Шорт, асоцииран директор на Cushman & Wakefield Core. „Когато компаниите открият мястото, което харесват, често трябва да действат бързо или рискуват да го загубят“, допълва той.

Финансовият център на Абу Даби процъфтява. Графика: Bloomberg LP

Редом до големи хедж фондове, компании за рисков капитал и криптокомпании, които се установиха във финансовия център през миналата година, са и милиардери като Рей Далио и най-богатият човек в криптосвета Чанпън Джао. Те споделят площи с над 25 хил. души, които работят за 1950 компани, включително Apollo Global Management, Blackstone и Goldman Sachs Group. Притокът на нови наематели доведе до ръст с 211% на активите под управление на финансовия център през първото тримесечие.

Причината е, че макар държавните фондове на Абу Даби да са много привлекателни за управителите на хедж фондове, освободените от данъци печалби в емирството, слънчевият климат и времевата зона, която позволява на служителите да търгуват в азиатските, европейските и американските часове, също помагат на града да привлича фирми от Лондон, Хонконг и Сингапур.

Развиващият се остров Ал Реем. Фотограф: Christopher Pike/Bloomberg

Освен това властите осигуряват пакетни придобивки – от помощ за трейдърите да получат прием в желано училище за децата им до съдействие за осигуряване на членство в кънтри клубове.

Два от най-големите хедж фонда в Лондон - Marshall Wace и Capula Investment Management, водят преговори за разширяване на дейностите си в емирството. Те могат да се присъединят към гиганти като Brevan Howard Asset Management, която превърна емирството с най-големия си търговски център, както и към чешкия магнат Радован Витек и египетския магнат Насеф Савирис, които също установяват компании в града.

Нарасналото търсене вдига средните наеми на първокласните офис площи, както и на офисите клас А и Б съответно с 6,6%, 3,4% и 9,7% през първото тримесечие.

„Силното представяне вероятно ще продължи“, коментира Таймур Хан, ръководител на анализите в Близкия изток за консултантската компания CBRE. „Нарастващото търсене заради продължаващия стремеж към качество наред с недостига на налично предлагане ще продължат да повишават наемите“, допълва той.

Макар че финансовите институции доминират списъка с нови компании на пазара през последните две години, компании във фармацевтичния сектор, природните науки, сигурността и отбраната също или навлизат, или разширяват офисите си в Абу Даби.

Тъй като все повече частни компании навлизат на пазара и търсят площи, те също така променят динамиката на офис пазара, който по традиция е доминиран от свързани с държавата фирми.

Предлагането на жилища и офиси в града е разделено между по-стари сгради, които не разполагат с модерни удобства, и по-нови кули и проекти, които се строят, за да отговорят на нуждите на глобални компании, като на практика създават пазар на две скорости. „Затова има търсене на новопостроени офиси, които са високотехнологични, екологични и изпълняват изискванията на големите корпорации“, коментира Хайдер Туаима, директор и ръководител на имотните анализи в компанията ValuStrat.

Ппредлагането

Сегашното ограничено предлагане вероятно няма да се запази за дълго време. За начало добавянето на остров Ал Реем към ADGM ще удвои наличните офис площи в свободната зона.

Освен това има и клъстер от седем бизнес сгради - Masdar City Square, проектиран да бъде нисковъглероден, който ще добави 50 хил. кв. м, когато бъде завършен до края на тази година. Друга сграда – The Link, ще добави 30 хил. кв. м офис площи до края на 2025 г. Кула на остров Яс ще прибави 50 хил. кв. м до края на следващата година, казва Шорт от Cushman & Wakefield Core.

Зелен градски проект в Масдар сити, в покрайнините на Абу Даби. Фотограф: Christopher Pike/Bloomberg

Всъщност през следващите две години строителните компании ще осигурят най-голямото предлагане на офис площи в града от 2012 г. насам, тъй като се стремят да извлекат печалба от увеличаващото се търсене, счита CBRE.

„Тези планове съществуват от дълго време, но сега виждаме, че сградите се предлагат на пазара с много по-висока скорост“, коментира Саймън Таунсенд, който ръководи дейностите в Близкия изток и Северна Африка в консултантската компания Avison Young. „Причината е, че по-голям брой хора в момента усвояват предлагането в Абу Даби“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 14.07.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още