fallback

Проблемите на китайския жилищен пазар се задълбочават въпреки стимулите

Цените на жилищата намаляха с по-бърз темп в големите градове през май, а други данни показаха смесена картина за втората по големина икономика в света

12:08 | 23.06.24 г.

Разбитият жилищен пазар в Китай не реагира на едни от най-дръзките мерки за стимулиране, въведени от страната до момента – поне засега, пише Wall Street Journal.

Китайското правителство засили подкрепата си за жилищния пазар и други индустрии през последните месеци в стремежа си да съживи икономиката, която продължава да разочарова от началото на пандемията насам.

Нови данни за май показват, че компаниите и потребителите остават предпазливи. Цените на жилащата продължават да намаляват с ускорен темп, а инвестициите във фиксирани активи и промишленото производство са загубили известна инерция, въпреки че продължават да растат.

„Икономическите данни за Китай през май показват, че държавните ръководители трябва да направят много, за да запазят крехкото възстановяване“, коментира Яо Вей, главен икономист за Китай в Société Générale.

Най-тежкият проблем е в имотния сектор, който не успява да се справи със свръхпредлагането и слабите нагласи на купувачите от 2021 г. насам, когато многогодишният жилищен бум спря. Изглежда, че пазарът все още не е стигнал дъното, дори след като Пекин въведе най-агресивните си мерки за стимулиране до момента в средата на май с надеждата за възстановяване на доверието.

Цените на новите жилища в големите градове са намалели с 4,3% през май спрямо година по-рано, повече от спада с 3,5 на сто през април, показаха данни от понеделник на Националното статистическо бюро на Китай. Цените на вторичния пазар са спаднали със 7,5% спрямо свиването с 6,8 на сто през април.

Продажбите на жилища от гледна точка на стойност са се свили с 30,5% през първите пет месеца на тази година спрямо същите месеци на миналата.

„Тези данни със сигурност са разочароващи и може да предизвикат известно безпокойство, тъй като мерките за подкрепа, обявени през май, все още не са довели до забавяне на спада на цените на жилищата, какво остава за стабилизиране“, коментира Лин Сон, главен икономист за Китай в ING.

Икономистите се надяват също така да видят по-широко възстановяване този месец, след като Пекин започна да емитира ултрадълги държавни облигации на обща стойност 1 трлн. юана (138 млрд. долара) през май. Средствата трябва да помогнат за финансирането на инфраструктурни и имотни проекти, подкрепени от властите. Инвеститорите изкупиха първата партида от тези облигации.

Икономическите данни показват обаче, че страната все още не се е оттласнала от дъното.

Продажбите на дребно, ключов показател на разходите на потрелителите, са нараснали с 3,7% през май спрямо година по-рано в сравнение с 2,3% през април, сочат данни на Националното статистическо бюро. Макар че тенденцията върви в правилна посока, растежът все още е относително вял и е под темпа, който според повечето икономисти е необходим, за да започне истинско съживяване на разходите на потребителите.

Разширяването на промишленото производство с 5,6% през май спрямо година по-рано беше по-малко в сравнение с ръста от 6,7% през април. Повишаването на инвестициите във фиксирани активи, от което 40% са дошли от имотния и инфраструктурния сектор, също се е забавило до 3,5% на годишна база през май спрямо 3,6 на сто през април.

От ключово значение за вялата икономика през май и за бъдещите перспективи пред Китай е кризата на имотния пазар, която се оказа трудна за разрешаване от държавните ръководители.

Пакетът от спасителни мерки през май включваше разрешаване на местните власти да изкупуват непродадени жилища, премахване на минималните лихви по ипотечните кредити и намаляване на плащанията за потенциални купувачи на жилища. Той включваше още т. нар. програма за прекредитиране на стойност 41 млрд. долара, задействана от Китайската народна банка, която ще предостави финансиране на китайските банки, за да подкрепят покупките на жилища от държавни фирми.

Надеждата е, че превръщайки се в купувач от последна инстанция на милиони имоти, правителството ще може да разчисти непродадените наличности от жилища и да убеди притеснените купувачи да се върнат на пазара. В замяна на това китайските потребители, чието богатство в по-голямата си част е свързано с имотите, ще бъдат по-уверени да харчат отново и следователно ще подкрепят цялата икономика.

Размерът на програмата за прекредитиране не е достатъчно голям, за да убеди купувачите на жилища, казва Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie Group. „В същото време перспективите за доходите им също остават слаби предвид сегашната икономическа среда“, допълва той.

За да може имотният пазар да достигне дъното и ново равновесие, лихвите по ипотечните кредити, които са на ниво от около 3%-4% в Китай, трябва да намалеят до доходността от наеми, която в момента е под 2% в големите градове, счита Джаопън Син, старши стратег за Китай в ANZ. Според него в крайна сметка ще е нужно голямо понижение на лихвите по ипотечните кредити.

Другата ключова част от стремежа на Китай да съживи растежа се върти около сектора на промишленото производство, като ръководителите насочват повече инвестиции към заводите, за да повишат производството и да намалят зависимостта на страната от чуждестранни доставчици на ключови технологии.

Резултатът е ръст на производството. Но вътрешното потребление не е достатъчно силно, за да поеме всички тези стоки, много заводи бяха принудени да намалят цените и да потърсят повече чуждестранни купувачи.

Публикувани по-рано този месец данни показаха, че износът на Китай е нараснал по-бързо през май, отколкото месец по-рано.

Стремежът към повишаване на износа се натъква на съпротива, тъй като правителства от цял свят са притеснени от последиците от евтината китайска конкуренция за местните работни места и индустрии. Миналата седмица ЕС съобщи, че ще наложи нови вносни мита върху китайските електромобили, тъй като счита китайската автомобилна индустрия за силно субсидирана от правителството до степен, в която автомобилните компании на другите страни не могат да се конкурират равностойно.

САЩ също наложиха високи мита на китайски автомобили и други стоки, а страни като Бразилия, Индия и Турция започнаха антидъмпингови разследвания на китайската стомана, химикали и други стоки.

Пекин твърди, че тези ходове са протекционистични и че неговата промишленост се конкурира честно със съперниците си в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 23.06.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още