fallback

Размяната на дома се превръща във все по-популярна алтернатива на Airbnb

Платформи, предлагащи подобна размяна, отчитат двуцифрени и дори трицифрени ръстове през миналата година

14:30 | 21.06.24 г.

Ейми Фролич и партньорката ѝ Марла отдавали имота си в Airbnb от 2015 г. насам. Те започнали в град Айова, щата Айова, и продължили в Медисън, щата Уисконсин, където имат четиристайно жилище в скъп квартал на пешеходно разстояние от пътеки и магазини. През уикендите къщата им не се отдава под наем, те я отварят за безплатни размени на жилища чрез онлайн туристическата платформа HomeExchange, на която се натъкнали преди три години. Тя им позволява да разменят жилището си за безплатно настаняване другаде, пише Bloomberg.

„Тъкмо се връщаме от размяна на жилища край Глазгоу, Шотландия. Красивата двойка Клер и Майкъл ни посрещнаха на вратата с домашен хляб, който тя тъкмо беше извадила от печката“, разказва Ейми пред Bloomberg във Великобритания ден след края на престоя си. Домакините не можели да освободят жилището на договорените дати, но предложили на двойката таванско помещение с голямо легло и собствена баня. В замяна те ще отседнат в дома на семейство Фролич на бъдеща дата по техен избор. „Това е много повече от парична стойност. Тръгнахме си като приятели за цял живот“, казва Фролич.

Предлагането на жилище в замяна на престой в дома на някой друг далеч не е нова концепция, но този често забравян сегмент от туристическата индустрия процъфтява на фона на високата инфлация, нормализирането на работата от разстояние и високите цени на хотелските стаи. За тенденцията допринасят и нарасналото недоволство от краткосрочните наеми и растящите регулации на жилищата под наем в големите градове.

В разговори с четири компании за размяна на жилища всички са съобщили за двуцифрен или трицифрен ръст през 2023 г. спрямо предходната година от гледна точка на брой членове или направените размени на жилища на техните платформи.

Kindred, платформа, чиито членове се присъединяват само след покана, е основана през 2022 г. и предлага над 30 хил. жилища в сто града. Тя отчита ръст на размените на жилища с 800% на годишна база през 2023 г. Базираният в Сан Франциско стартъп е набрал 26 млн. долара, а сред първите инвеститори е Andreessen Horowitz, същата компания, която предостави 112 млн. долара на Airbnb през 2011 г.

Моделът на Kindred е сходен с този на пионери като HomeExchange и Third Home, където потребители печелят „кредити“ за приемане на други членове в своите домове. Разликата при Kindred е, че тя не взема годишна членска такса, а печели пари основно от такси за услуги.

HomeExchange, основана през 1992 г., отчита ръст с 53% на размените на жилища през 2023 г. Тя има над 170 хил. членове в 140 страни. През 2022 г. компанията прибави премиум сегмент към стандартната си годишна членска такса от 220 долара. За 1000 долара HomeExchange Collection отваря вратите на 5000 луксозни жилища на средна цена от 2,5 млн. долара. Разбирайте мезонети, дворци и усамотени жилища насред природата.

Ходът е предизвикателство за конкурентното предимство на ThirdHome като платформа изключително за собственици на луксозни имоти. Нейните 17 500 ваканционни жилища в сто страни са на цена от минимум 500 хил. долара и може да надхвърлят 50 млн. долара, включително яхти. Членството струва 295 долара със сервизни такси за всяка размяна, вариращи от 495 до 1395 долара седмично. И тук е отчетен ръст – членовете са се увеличили с 41%, а размените са нараснали с 16 на сто през 2023 г. в сравнение с предходната година.

„Разрастваме се, наемаме хора и сме на печалба вече пет години“, казва Уейд Шийли, който създал ThirdHome през 2010 г. с портфейл от жилища на няколко приятели.

Проблемите при размените на жилища са свързани с репутацията. Мнозина ги считат за непривлекателен вариант за туристи с ограничени бюджети, с рискове за повреда на имота. Но запознати с платформите хора разбират – и това стимулира ръста на сектора, че обратното може да бъде вярно, когато членовете на платформите за размени са внимателно проучвани.

Човешка връзка

Рейчъл Липсън казва, че четиричленното ѝ семейство е спестило десетки хиляди долари, откакто тя започнала да разменя дома им в Бруклин, Ню Йорк, през 2022 г. Рейчъл използва базираната в Барселона и приемаща членове само с покана платформа за размяна на жилища Behomm, която взема годишна членска такса от 380 евро и е съсредоточена върху жилищата на креативни хора и любители на дизайна.

„Първоначално малко се притесних. Как ще пускам случайни хора да остават в дома ми? Беше ми трудно да повярвам, че всичко ще бъде наред“, казва Липсън.

Когато получила първа покана за размяна от член на Behomm в Маракеш, Мароко, ден преди това семейството ѝ било в Лос Анджелис и Липсън решила да съкрати престоя им. „Поговорихме, решихме, че ще се получи наистина добре, затова казахме да“, разказва тя. Семейството отседнало в дома ѝ, докато тя била на хотел в Лос Анджелис. През пролетната ваканция на следващата година семейството на Липсън отседнало в къщата на гостите си в Маракеш.

До момента семейството на Липсън е разменило домове с членове на платформата в 16 дестинации, включително Париж, Монреал, Пунта Кана, Домениканска република, Канкун, Мексико и Рейкявик, Исландия. Когато предпочитаните дати не са налични, Липсън търси хотели или имоти в Airbnb. „Някои от тези имоти не могат да бъдат намерени за наемане. И е като да отседнеш в дома на приятел, докато той е извън града. Наистина опознаваш хора и това е преживяване, което не можеш да получиш в Airbnb или в хотели“, казва Липсън.

Развиваща се сцена с места за настаняване

Ако икономиката се забавя, то наличностите от жилища на ThirdHome растат, казва Шийли. „Около половината от нашите членове предлагат ваканционните си имоти в платформи за краткосрочни наеми и ако не ги отдават под наем толкова много, наличностите в системата ни нарастват“, отбелязва той.

За да увеличи популярността на размените на жилища, ThirdHome предлага безплатно годишно членство на хора, които купуват нови ваканционни жилища в курорти като Роузууд и Сейнт Реджис. Строителни компании съобщават, че това им помага да сключват допълнителни сделки. „Привличаме около 500 нови членове на месец, и то само от партньорствата ни в областта на бизнес имотите“, казва Шийли.

За сметка на това Kindred е по-фокусирана върху големите градове. Тя отчита най-значимия ръст в Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон. „Не мога да кажа дали това се дължи непременно на изтласкването на Airbnb“, казва Жюстин Палефски, съоснователка на компанията, която цели да улесни живота в няколко града, без това да изисква тегленето на няколко ипотечни кредита.

Въпреки че краткосрочните наеми остават законни на някои от тези пазари, Палефски казва, че някои членове се насочват към Kindred, защото са се уморили от Airbnb и нейните конкуренти. Високите цени и желанието да извлекат стойност от жилищата си, без да излизат на пазара на ваканционни жилища под наем, принуждават клиентите да потърсят алтернативи, казва тя.

Airbnb отрича да губи привлекателност. „С над 7,7 млн. обяви и над 1,5 млрд. гости в почти всички страни в света считаме, че даваме на туристите варианта да се потопят в местните общности в много повече места от всеки друг туристически сайт, като в същото време предоставяме важни предпазни мерки, за да помогнем за защитата на пътуванията им“, заяви говорител.

Преценка на рисковете

Подобно на Kindred, ThirdHome и HomeExchange, основателят на Behomm настоява, че се полагат грижи, за да се провери всеки член – от проверка на документите за самоличност до преглед на снимки на дома наред с други мерки за сигурност.

И все пак размените на жилища може да са изтощителни. Намирането на жилище за размяна в избраната локация може да отнеме време, а наличностите съвсем не са гарантирани.

„Три часа само изпращах запитвания“, казва Марла Фролич за търсенето си на място за настаняване в Шотландия.

Хора, които често разменят дома си, казват, че може да станат гафове – разливане на вино на дизайнерския диван или слагане на електрически чайник на печката, но те обикновено бързо се разрешават. По-големият риск при размените е голяма щета в жилището или телесно нараняване, докато гостът се грижи за дома.

Редица платформи за размени на жилища предлагат защита на собствениците, покриваща щети в размер на 100 хил. долара в Kindred и до пет милиона долара в ThirdHome. И някои политики включват покриване на щетите от трети страни.

Хората, които приемат този дребен шрифт, могат да разменят дома си срещу почти безплатен престой в някои от най-желаните дестинации в света.

През септември например семейство Фролич ще замине за Бали, Индонезия. Семейство от Австралия, което прекарало седмица в дома им преди една година чрез HomeExchange, предложило да размени семейното си ваканционно жилище в Индонезия. „Казахме им, че няма да успеем за Бали поне още една година, а те отговориха, че няма значение кога ще пристигнем. Само ни кажете, нашият шофьор ще ви заведе, където пожелаете, ще уредим всичко за вас“, разказва Фролич. Това е повече от предложенията дори на най-луксозните хотели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Анализи виж още