fallback

С. Динев, "Имоти Премиер": България остава оазис за ипотечни кредити

Прогнозираме умерен ръст на цените на жилищата в големите градове до края на годината, коментира основателят на "Имоти Премиер"

09:30 | 22.05.24 г.

Кои са най-активните купувачи на пазара на имоти и какво точно търсят, какво можем да очакваме от цените на жилищата в големите градове до края на годината - на тези и други въпроси отговаря Светослав Динев, основател и управител на "Имоти Премиер".

Събитието Real Estate Awards, част от проекта Real Estate Business Forums & Awards, ще се проведе на 28 май. Повече за него вижте тук!

Сделките с имоти в четирите най-големи града в страната се върнаха към ръст в началото на тази година след година и половина на спад. На какво се дължи това? 

Този ръст може да се обясни с няколко фактора, първият е че България остава като оазис за ипотечни кредити с най-ниски лихви в целия свят, като се очаква в следващите месеци до края на годината да не се променят. Хубавото е, че търговските банки в България дават индикации, че и след въвежадането на еврото, ще останат на относително същите нива. Другият фактор е, че цените на имотите ново строителство бележат спокоен ръст, което задържа интереса на купувачите към този сегмент на пазара. Не на последно място, потребителите стават все по изискващи към имотите, които купуват, което повишава качеството на предлагането.  

Кои са най-активните групи купувачи на жилища в момента и какви имоти търсят? 

В момента активните купувачи са предимно млади професионалисти и семейства със стабилни доходи и спестени средства в търсене на първи дом, както и инвеститори, които търсят имоти за отдаване под наем. Те често се интересуват от ново строителство с добра локация и съвременни удобства. Все още Националният статистически институт (НСИ) показва че в големите градове като София и Варна покупките на имот с кредит са около 30% от всички сделки а останалите 70% се финансират с лични средства. Очакваме в следващите години този процент плавно да преминава към повече сделки с кредит. 

Освен в София вашата компания е много активна и във Варна. Каква е обобщената картина на пазара в града от началото на годината?

От началото на годината пазарът във Варна показва рекордна динамика с увеличен интерес към ново строителство, особено в широк център и морските райони. Също така има стабилен интерес към къщи в  местностите около Варна и близките села. Ние от "Имоти Премиер" виждаме голям потенциал в инвестирането в двустаен апартамент в център или широк център с цел краткосрочно отдаване под наем. В момента в платформите за краткосрочно отдаване на имоти има регистрирани около 3000 имота в гр. Варна, което е недостатъчна бройка с оглед на много чуждестранни и български туристи, които предпочитат този тип резервации пред хотелите.   

По данни на НСИ Варна е лидер в страната по ръст на новозапочнатите жилища през първото тримесечие на тази година с повишение от над 94%, като дори изпреварва Пловдив. На какво се дължи засилената активност на предприемачите в града и в кои райони е съсредоточено новото строителство? 

Рекордният ръст на новозапочнатите жилища през първото тримесечие се дължи и на това, че имаше голям брой входирани проекти, които очакваха разрешение за строеж, няколко месеца след местните избори по чисто административни причини. Засилената активност на предприемачите в града се дължи на повишеното търсене на модерни жилища и на инвестиционния интерес към региона от българи и чужденци. Основните райони за ново строителство включват широк център (кв. Победа, Младост, м-т Пчелина и др.) както и  към кв. Виница и местностите между него и курорта св.св. Константин и Елена, където има достатъчно пространство за разширение и близост до отлични плажове.

Сделките с имоти в големите градове намаляваха от третото тримесечие на 2022 г. почти до края на 2023 г. През същия период обаче цените на жилищата само забавиха, но не спряха ръста си. Как си обяснявате това развитие, не е ли то нелогично? 

Въпреки спада в сделките цените продължават да растат поради постоянното търсене и ограниченото предлагане на качествени жилища, особено на тези в завършени сгради с Акт 16 и старо строителство. Нещо интересно, което установих в хода на подготовка за Bulgarian Real Estate Forum, който проведохме в Будапеща в Унгария по покана на Унгаро-българската стопанска камара, е, че много отчетливо България се справя много по-добре с овладяването на инфлацията в сравнение с повечето страни в ЕС. Имаме четири пъти по-нисък държавен дълг, съпоставен спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение със средното ниво в Европа. И като добавим ниските лихви по ипотечни кредити и кредити за бизнеса, смятам, че това са основно движещи фактори на нашата страна и това се отразява пряко на цените на имотите. 

Какви са очакванията ви за цените на жилищата в големите градове до края на годината? 

Прогнозираме умерен ръст на цените до края на годината, изхождайки от изброеното по-горе и от това, че цените на недвижимите имоти в България са от най-ниските в ЕС и то отчелтливо по-ниски в сревниние даже с цените в Източна Европа. Можем само да очакваме ръст не само до края на годината, а и в следващите 10 години на база предходните 10 години, когато ръстът на цените на недвижими имоти в България е бил 9% на година.  

Една от основните цели на Годишните награди на Imoti.net е да насърчи добрите практики сред агенциите за недвижими имоти у нас. Как потребителите да отличат добрата от некоректната агенция, добрия от некоректния брокер? 

Добрите агенции и брокери се отличават с прозрачност, професионализъм и отзивчивост. Важно е клиентите да търсят агенции с доказан опит и положителни отзиви от предишни клиенти.  Нивото и качеството на услугата в сферата на недвижимите имоти се повишава все повече, година след година, благодарение на огромната конкуренция в сектора и на опита, който се трупа от агенциите в България. Все пак това е бизнес на едва 30 години. 

Консултантите често казват, че сега хората са по-информирани в избора си на жилище. Важи ли това и за избора на агенция за недвижими имоти, която да ги преведе през процеса на покупка или продажба? 

Да, сега хората са по-информирани и избирателни не само по отношение на жилището, но и към агенцията, която да ги съпроводи в процеса на покупка или продажба. Те очакват по-високо ниво на услуги и по-добро разбиране на своите нужди от страна на агенцията. Тук максимата е, че се работи за добро име ежедневно - нещо, което изповядваме в екипа на "Имоти Премиер". Това е единствената устойчива и успешна стратегия. За идеалната сделка ви е нужен партньор, а не посредник! 

Защо подкрепяте Real Estate Awards? 

За нас Real Estate Awards е мястото, където всяка агенция в България може с участието си да свери часовника си къде се намира спрямо конкурентите си. Големият избор на категории, за които може да се кандидатства, дава опция всяка агенция да покаже своята силна страна. Подкрепяме тези награди, защото те насърчават прозрачността, иновациите и професионализма в сектора. Те също така помагат за подобряване на имиджа на индустрията и насърчават въвеждането на най-добри практики.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 22.05.24 г.
Още от Анализи виж още