fallback

Пазарът на имоти у нас с добри перспективи за чуждестранните инвеститори

Сред основните предимства на сектора у нас се посочва създаването на стабилен пазар за препродажба на имоти

12:28 | 23.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на имоти в България продължава да затвърждава позицията си като един от най-нагорещените пазари в Европа, смятат от базираната във Великобритания международна консултантска агенция за закупуване на недвижими имоти Assetz International Ltd. 

Според тях българският пазар на имоти е в период на “бум” към момента, като очакваната годишна възвръщаемост е от около 20%.

Все още цените на имотите в страната ни са сред най-ниските в Европа, като с предстоящото влизане в ЕС и добрите перспективи, които стоят пред родната икономика в средносрочен и дългосрочен аспект, настоящият момент е изключително подходящ за закупуване на имоти с инвестиционна цел, смятат анализаторите на Assetz.

Добри перспективи има пред имотите в туристическите курорти, големите градове и столицата на страната според публикуваното изследване. Компанията посочва, че средният ръст на туризма у нас е от 22% на годишна база през последните пет години.

В същото време относително ниски са нивата на лихвените проценти, което прави финансирането на покупки чрез ипотечни кредити по-достъпно.

Прогнозите са лихвите в страната ни, които се понижиха от средно 7 на 5.95%, да продължат да намаляват.

В същото време подобрение бележи доходността от инвестираните средства на годишна база в недвижими имоти, която нараства през юни до 137% в сравнение с 116% през март.

По този показател България е на водещо място сред изследваните страни, като за сравнение възвръщаемостта на инвестициите в Кипър е била 86% през юни, а в Испания и Турция съответно 52 и 34%.

Като положителна тенденция се отбелязва и намаляването на изискваното първоначално вложение при закупуване на имот от 30 на 25%.

Сред основните предимства в сектора у нас се посочва и създаването на стабилен пазар за препродажба на имоти, което осигурява на инвеститорите спокойствие за възможността да излязат от направените инвестиции.

В изследването се казва още, че нетните приходи от отдаване под наем на закупени имоти възлизат на значителните 17.1% от инвестираните парични средства в брой, което отново е най-високият процент сред изследваните 14 страни.

От изследователската компания наблягат още на факта, че страната ни е перспективна по отношение на инвестиции в имоти и на фона на навлизането на нискобюджетните авиокомпани, които правят възможно бързото и евтиното придвижване до България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още