fallback

Пазарът на жилища в САЩ надценен

Според доклад на Global Insight и National City, пазарът на еднофамилни къщи в САЩ е силно надценен, което увеличава риска от ценови шок

18:15 | 15.06.06 г.

Изследване на Global Insight и National City, базирано на правителствени данни, сочи, че 39% от всички еднофамилни къщи в САЩ са силно надценени. Това става ясно от доклад, публикуван на сайта на компанията Global Insight.

През първото тримесечие 71 общински района, представляващи 39% от всички жилища в САЩ, са били на цена над нормалната. Това е ревизия в посока нагоре спрямо четвъртото тримесечие на 2005, когато надценени са били 64 района, съответстващи на 36% от жилищата. За сравнение - през първото тримесечие на 2004 година само 1% от всички жилища са били надценени.

Според методологията на компанията, нормалната цена представлява теоретична стойност, спрямо която се казва дали даден район е надценен или подценен. Тази теоретична стойност се определя на базата на фактори като медианата на продажната цена, на дохода, тази на гъстотата на населението и медианата на историческите отклонения на цената от нейната теоретична стойност.

За да се счита пазарът на жилища за екстремно надценен, трябва поне 34% от обема му да надвишава нормалната оценка. Според проучването, 10-те най-надценени пазара продължават да поскъпват, което увеличава вероятността от бъдещ ценови спад и опасенията за криза на този пазарен сегмент.

Global Insight е известна с точните си икономически, финансови, политически и други прогнози, както на глобално, така и на регионално ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още