fallback

Растящите цени на жилищата в Мадрид създават опасност от жилищна криза

Испанската столица отчита най-големия годишен ръст на цените на жилищата сред осем големи европейски града през май

16:25 | 16.06.23 г. 1

Цените на жилищата в Мадрид растат за сметка на повечето други големи градове в Европа, признак за жилищна криза, която увеличава проблемите пред стремежа на премиера Педро Санчес да бъде преизбиран, предава Bloomberg.

Цените на жилищата в Мадрид са нараснали с 4,9% през май спрямо година по-рано, сочат данни на сайта Idealista и новият Bloomberg City Tracker. Растящите лихви и спадащите разходи на потребителите водят до намаляване на цените в пет от осемте следени града от индекса за градските пазари, но недостигът на жилища в градове като Мадрид запазва натиска върху пазара.

Милано и Лондон също отчитат ръст на цените от съответно 3,6% и 1,1%. Офертните цени във Виена продължават да намаляват – с 12,7% според последните данни на Immopreise.

Годишни промени в цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP

В Мадрид продължаващите ръстове са признак за задълбочаване на недостига на жилища, който ограничава потребителите, тъй като те вече трябва да се справят с инфлация и по-високи разходи за финансиране. Темата се превръща в политически проблем за Санчес, който ще се яви на предсрочни избори на 23 юли.

„В случая с Мадрид виждаме две явления – туристификация и джентрификация (процес на промяна на характера на даден квартал чрез притока на по-заможни хора и компании – бел. ред)“, коментира Ирене Лебрусан, експерт по градска социология и изследовател в Международния център по стареенето. „Семействата трябва да се конкурират с инвестиционни фондове или чуждестранни инвеститори. Жилищата все още са смятани за инвестиция, а не за стока, която има социална функция“, допълва тя.

Социалистическото правителство на Санчес се стреми да смекчи натиска, като прие закон през април за таван на ръстовете на наемите през следващата година от 3%. Макар че това е повече от лимита от 2% тази година, то все още е под темпа на инфлацията. Правителството му обяви също поредица от политики за общински жилища, които целят да смекчат кризата, но притокът на пари от чужбина и липсата на ново строителство водят до продължаващ ръст на цените, който е признак за задълбочаване на жилищната криза.

Таваните обаче са нож с две остриета, тъй като повишават търсенето на жилища под наем, като в същото време ги правят по-нежелани за предприемачи и собственици, които ограничават предлагането, коментира Кристина Ариас, директор на анализите в компанията Tinsa, най-голямата компания за оценка на имоти в Испания.

Контролът върху наемите „ни затруднява да преценим общата възвръщаемост от инвестициите си“, казва Боря Гарсия-Еготксеага, главен изпълнителен директор на испанската строителна компания Neinor Homes. „За нас е трудно да отидем при инвеститорите и да обсъждаме райони, в които има тавани върху наемите“, допълва той.

Затегнати пазари има не само в богатите квартали на испанската столица. Работнически квартали също отчитат ръст на цените на жилищата с над 8% на годишна база.

Тези квартали обичайно са бастиони на партията на Санчес и на лявата „Мас Мадрид“, която сега е част от нов ляв алианс, включващ партньора в правителството „Подемос“. Те вече се натъкнаха на препятствия. На местните избори на 28 май консервативната Народна партия спечели повече гласове във всички 21 квартала на Мадрид.

Тенденцията е видима в цяла Испания. Цените на жилищата на национално ниво са нараснали с около 10% на годишна база четири поредни месеца, сочат данни на Fotocasa, публикувани миналата седмица. Цените в градове като Палма де Майорка, Малага и Аликанте отбелязват повишение с над 17%.

Цени в евро на квадратен метър. Промените са изчислени в местна валута. Графика: Bloomberg LP

Мадрид има най-големия дисбаланс, сочат данни на Idealista. Четири от водещите пет общини, изправени пред най-силния натиск върху търсенето, са в района на Мадрид и околностите му. В доклад от вторник за жилищните пазари Испанската централна банка посочи липсата на строителство и притока на мигранти и чуждестранни купувачи.

Липсата на предлагане на жилища в големи градове в Европа компенсира натиска от по-високите лихви. Инфлацията и по-високите разходи за финансиране също нанасят удар на строителния сектор, който рискува задълбочаване на недостига през идните години.

Спадовете в Стокхолм, епицентър на имотната криза в региона, са били ограничени до 1,5% през май, след като надхвърлиха 9% през последните месеци на фона на затегнатото предлагане на жилища. Цените показват признаци на възстановяване и в Лондон, като са нараснали с 1,1 на сто спрямо непромененото им равнище предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 16.06.23 г.
fallback
Още от Анализи виж още