fallback

Инвеститорите в офис сгради в Румъния се насочват към по-малки имоти

Офисите клас Б ще бъдат „изгряващата звезда“ в сектора тази година

12:25 | 21.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Редица инвеститори в офис площи в Румъния се очаква да насочат интереса си към по-малки обекти през 2006 г., продължавайки тенденцията от края на миналата година, се казва в съобщение на Bucharest Daily News.

Изданието цитира Colliers, които определят сегашното положение на пазара на офис имоти в страната като „разнородно“, поради големия брой инвеститори от различни националности, различни по големина фондове, които навлизат в страната, и различните цели, които инвеститорите преследват.

Според анализаторите на Colliers пазарът на офиси клас Б ще бъде „изгряващата звезда“ в сектора тази година, главно заради недостига на площи от клас А и редица нови проекти от по-нисък клас, които се реализират в момента. Наред с новите проекти, са стартирали и няколко за реновация и доизграждане на вече започнати обекти, които в момента не се използват.

В момента най-активни са австрийските инвеститори, които са придобили едни от най-големите проекти. Такива са Bucharest Business Park, проект на Portland Trust, продаден на австрийския инвестиционен фонд CA Immo, както и Raiffeisen Evolution Floreasca Tower, известна и като Oracle Tower, придобит от инвестиционното подразделение на Uniqa.

Британци и ирландци също са сключили съществени по размер сделки, главно за проекти с площ от над 10 хил. кв. м.

Има и няколко чужди инвеститори, които са изразили интерес за реализацията на съвместни проекти като част от Bucharest Industrial Park съвместно с румънски предприемачи. Индустриалният парк ще се изгражда в западната част на столицата на площ от 160 хектара.

В началото на април пък американската компания ProLogis обяви намерение да инвестира 80 млн. долара в строежа на логистичен парк, който ще включва шест сгради с обща площ от 158 хил. кв. м. Компанията обмисля подобни проекти и в Тимишоара, Клуж-Напока, Яш, Брашов и Констанца, където компании са изразили интерес за наем на помещения.

По информация на Colliers в Букурещ ще бъдат открити 14 големи търговски центъра до 2008 г., включително Baneasa Shopping City, Floreasca City Center, Galleria Esplanada, Dambovita Center, Liberty Mall, Sema Park и Cotroceni Park.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още