fallback

Пазарът на недвижими имоти в Румъния продължава да привлича интерес

Към настоящия момент законите в Румъния позволяват на чуждестранни граждани да закупуват апартаменти и къщи, но все още нямат право да купуват земята

11:31 | 30.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на недвижими имоти в Румъния привлича все по-голям интерес от страна на чуждестранните инвеститори в недвижима собственост, сред които индивидуални и институционални инвеститори от Италия, Германия, Испания и Великобритания, се казва в анализ на ING Bank Румъния.

Интересът сред чуждестранните инвеститори се подхранва от статии, публикувани в международни ежедневници, както и от телевизионни предавания относно пазара на имотите в северната ни съседка.

В същото време не са малко и интернет сайтовете, които промотират имотния пазар в Румъния, като само във Великобритания има най-малко два такива сайта с голяма посещаемост.

Инвеститорите са привлечени от потенциала за ръст в цените на недвижимата собственост в Румъния в средносрочен и дългосрочен аспект, като според специалисти това е по-добра инвестиция от закупуването на имоти в страни като Франция или Испания, където се очаква значително по-нисък ръст в цените.

Много от агенциите за недвижими имоти във Великобритания препоръчват на своите клиенти закупуване на недвижима собственост в Румъния, като според тях цените на имотите в страната ще продължават да растат с минимум по 10% на година поне през следващите няколко години.

В същото време обаче има и експерти, които предричат спад в цените, след като еврочленството стане факт.

Към настоящия момент законите в Румъния позволяват на чуждестранни граждани да закупуват апартаменти и къщи, но все още нямат право да купуват земята.

Тази забрана ще бъде в сила до края на 2011 година, когато в сила се очаква да влезе законът за свободно движение на капитал по силата на бъдещото членство на страната в ЕС. По силата на този закон страната трябва да либерализира условията за покупка на земя до пет години след влизането си в ЕС, като закупуване на земеделска земя и гори от чужденци ще стане възможно едва след 31 декември 2013 година.

Според промените в закона обаче компании, регистрирани в Румъния, имат право да притежават и земя при закупуване на сгради. Така чуждестранни лица, които желаят да притежават сгради със земи, е необходимо просто да регистрират фирма на територията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още