fallback

Няма бум на недвижимите имоти в Швейцария

10:51 | 06.12.05 г.

Няма бум на недвижимите имоти в Швейцария, само пазарите в регионите на Женева и Цюрих са „много горещи“, заявяват от Credit Suisse. Евентуално понижение на цените на имотите няма да окаже значително влияние върху икономиката на национално ниво, посочват още от финансовата институция.

Средно цените на къщите, както и на апартаментите „не са прекалено високи“ в Швейцария, уточняват от Credit Suisse в свое изследване.

В реални стойност, т.е приспаднати от инфлацията, еднофамилните къщи струват с 10% повече от 1970 г. в национален мащаб. Цените обаче са се покачили с 60% от тази дата до 1989 г., момент когато са достигнали най-високата си стойност, след което са се понижили отново с 60%. За етажната собственост реалната стойност днес е с 15% по-висока от тази през 1970 г.

От банката уточняват, че в дългосрочен план няма опасност за силно покачване цената на имотите в Швейцария. Това твърдение обаче не пречи в Женева и Цюрих да се наблюдава значителен ръст дори в момента. В региона на Женевското езеро цените на вилите и апартаментите са се покачили с 50% през последните пет години. Около Цюрих поскъпването е с 32%.

Високите цени в Женева ще се задържат и дори ще се покачат, тъй като почти несъществуващото предлагане на може да задоволи търсенето, коментират от банката.

За сметка на това за Цюрих се очаква забавяне в средносрочен план, тъй като в момента започва да се наблюдава предлагане, което според наблюдатели е най-голямо от 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 06.12.05 г.
fallback
Още от Анализи виж още