fallback

Колко опасен е секторът на бизнес имотите за британските банки?

По-сериозен удар банковият сектор би претърпял от спада на жилищния сегмент и по-широката рецесия при срив на пазара на бизнес имоти

09:45 | 20.07.16 г.

Експозицията на британските банки към сектора на бизнес имотите възлиза на повече от 65 млрд. паунда (84 млрд. долара). Основният страх на пазарите е, че секторът е уязвим от голяма корекция на фона на паниката на инвеститорите, които се опитват да си изтеглят парите от инвестиционните фондове, пише в свой анализ Bloomberg.

Добрата новина е, че финансовият удар от евентуален срив в сектора на бизнес имотите изглежда управляем за банките, тъй като през последните няколко години те значително подобриха балансите си и капиталовата си позиция, допълва агенцията.

Ако се стигне до срив на пазара на бизнес имоти, подобен на този през 2008 г., това ще доведе до отписвания в размер на 965 млн. паунда за Lloyds и RBS, показват данни на консултантската компания Bernstein. Това възлиза на 5% от сумите, които двете банки са задължени да заделят като буфери заради кризата.

Исторически погледнато обаче, при срив на пазара на бизнес имоти следва и спад в жилищния сегмент и по-широка рецесия. Ако този сценарий се реализира, това би било по-сериозен проблем за банковия сектор и ще доведе до спад на експозициите и към строителния сектор като цяло, и към бизнеса изобщо и потребителите.

На графиката, базирана на данни на Goldman Sachs, се вижда колко малка ще е тежестта на банките, ако се наложи да правят отписвания само заради сектора на бизнес имотите.

 

Графика: Bloomberg, по данни на Goldman Sachs

При спад на пазара на бизнес имоти отписванията на седем банки за период от пет години биха достигнали малко под 4 млрд. паунда, сочат данните на Goldman. При срив на жилищния пазар сумата само за ипотеките достига 6 млрд. паунда, за потребителското кредитиране – 17 млрд. паунда, а за кредитирането за бизнеса – 11 млрд. паунда. Това са и ключовите области на растеж, на които банките залагат в стратегиите си през последните години, отбелязва информационната агенция.

Ипотечното кредитиране през последните години нараства с двуцифрени числа в процентно изражение заради бума на инвестициите в сектора на имотите и правителствените субсидии за купувачите на първи собствен дом. През февруари потребителското кредитиране на Острова достигна 11-годишен връх. По-умерени са ръстовете за бизнес кредитирането, но се наблюдава устойчиво увеличение от началото на 2015 г. насам.

Всичко това е под заплаха от евентуално забавяне на икономиката, без значение какво ще се случва на пазара на имоти, пише агенцията.

Допълнителен натиск върху банковия сектор би оказал и очакваният спад на фондовите пазари при забавяне на икономиката. След като стана ясно, че Великобритания напуска ЕС, банковият подиндекс в състава на FTSE изтри повече от 10 на сто.

Дори и да не се стигне до рецесия обаче, Brexit със сигурност ще „изяде“ част от печалбите на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още