fallback

Бизнес имотите в Европа ще засенчат другите активи тази година

Очаква се инвеститорите да наблюдават по-внимателно фундаментите на пазара на наеми

08:47 | 24.02.16 г.

Бизнес имотите в Европа, Близкия изток и Африка се очаква да се представят далеч по-добре от други активи през тази година, прогнозира консултантската компания CBRE.

“Нестабилността на фондовите пазари, подклаждана от опасенията за икономиката на Китай, ситуацията на развиващите се пазари и цените на петрола оказват натиск, но има и други добри причини, поради които бизнес имотите в Европа ще изпреварят другите активи в представянето си“, посочва се в нов доклад на компанията.

В документа се допълва, че западноевропейските икономики ще се облагодетелстват от продължаващия спад на цените на суровините и слабостта на развиващите се пазари. Експертите посочват, че подобряването на настроенията на потребителите за западноевропейските икономики е по-важно от ръста на износа към развиващите се страни.

Същевременно продължава и процесът по възстановяване на наемния пазар на бизнес имотите в Европа. Търсенето продължава да се подобрява на фона на плавното икономическо възстановяване, а на фона на ниските лихви и по-слабото евро имотите в региона изглеждат доста атрактивни за инвеститорите въпреки спадовете на доходността на някои пазари.

Компанията подчертава все пак, че има риск дълговите проблеми на развиващите се пазари да се превърнат в нова финансова криза, която би засегнала плановете и на инвеститорите, и на наемателите. Експертите посочват обаче, че според техните прогнози по-голяма е вероятността за изолирани проблеми на развиващите се пазари, подобни на кризата в Азия от 1998 г., отколкото за глобална криза.

Компанията посочва, че 2015 г. е била рекордна за инвестициите в сектора на бизнес имотите в Европа. Очаква се доходността във Великобритания да остане стабилна, а в останалата част на Европа да продължи да се понижава, като вероятно към края на годината ще се очертае достигането на дъно. Това означава, че инвеститорите ще наблюдават по-внимателно фундаментите на пазара на наеми.

Усвояването на офисите в Европа например се е увеличило с 15 на сто през миналата година, която е била най-добрата за пазара от 2010 г. насам. Делът на празните офис площи се е понижил с най-бързи темпове от 2007 г. насам и се очаква да се понижи още през тази година.

Предстои да се ускорят и темповете на новото строителство, но само на ограничен брой пазари. Нарастващото търсене и все още свитото предлагане ще са в основата на ръста на наемите на някои пазари, особено в Западна Европа, и през тази година, посочва се в доклада.

На пазара на търговски площи се наблюдава ясна поляризация, подклаждана от променящите се технологии и навици на потребителите. Делът на празните площи на водещите търговски улици и в първокласните търговски центрове продължава да се понижава, а наемите – да нарастват.

Същевременно по-второстепенните локации продължават да се задъхват. Тенденцията се очаква да се задържи и през 2016 г., като само ръст на потребителските разходи ще може да компенсира частично проблемите при условие, че се постигне ръст на разполагаемия доход на потребителите.

Резкият ръст на електронната търговия се отразява и на развитието на пазара на индустриални имоти, като тласна нагоре цените на много пазари. Растежът обаче е силно неравномерен и ограничен до районите на градовете с недостиг на парцели за строителство на индустриални имоти.

Според експертите се увеличава популярността на градските логистични центрове основно заради развитието на електронната търговия. Очаква се активността в този сегмент от пазара на индустриални имоти, както и в целия сектор, да продължи да расте през тази година, макар и да се задържи значително по-ниска в сравнение с нивата от 2007 г.

Експертите подчертават още, че през миналата година хотелите са изпаднали от алтернативния сегмент и вече заемат стабилни позиции сред предпочитаните, водещи активи за инвестиции. Това се обяснява с подема на хотелиерския бизнес заради ръста при пътуванията от страна и на бизнеса, и на физическите лица.

Заради търсенето на по-висока доходност инвеститорите все по-често се насочват и към алтернативни активи, като студентски жилища, имоти, свързани със здравеопазването, туризма и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още