IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Горещо“ лято за жилищния пазар

Недостатъчното предлагане на качествени жилища и раздвижването на пазара заради икономическото възстановяване го трансформират в пазар на продавача

08:11 | 09.10.15 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Раздвижването на пазара – и на продажбите, и на наемите, Галина Максимова обяснява с възстановяването на икономиката, което пък съвпадна със затварянето на КТБ.

Купувачите, които придобиват имот за инвестиция, се интересуват основно от маломерни двустайни апартаменти с площ от 48 до 58 кв.м, отчита Христо Георгиев. Немалък дял от клиентите дори предпочитат да “затворят” парите си в жилищна сграда в строеж, за да се сдобият с апартамент ново строителство.

Недостиг на качествено предлагане

Все по-осезаемо се усеща недостигът на качествено предлагане в столицата. Някои агенции наблюдават отдръпване на техни клиенти – продавачи от пазара в очакване на по-високи цени. Качественото ново строителство пък е на изчерпване, затова и се активизираха сделките “на зелено”. Така качествените нови сгради на добри локации се оказват почти разпродадени още преди получаване на разрешение за ползване.

Точно в края на тази година се очаква да получат Акт 16 сгради, в които основни купувачи са вложители от КТБ, посочва Георгиев. Според него все по-голям дял от клиентите са склонни да рискуват да се включат в сгради в строеж при конкретни поети ангажименти и при реномирани инвеститори.

Схемите за плащане обаче са доста строги в сравнение с преди кризата – купувачите обикновено плащат 10% при сключването на предварителен договор, а остатъка - при въвеждане на сградата в експлоатация, допълва той. По-този начин се минимизира риска на купувача.

Важно е да се отчете и факта, че все повече купувачи ползват посреднически агенции при договаряне на условията и оформяне на предварителните договори, което дава по-голяма сигурност при бъдещите взаимоотношения между купувач и инвеститор, казва още Христо Георгиев.

Калоян Богданов допълва, че поне засега няма признаци за нови “капани” при договарянето на сделки “на зелено”. Настоящите инвеститори са добре ориентирани в пазара, а не случайни играчи, които предприемат неразумни стъпки, вдъхновени от новата вълна търсене, заключава той.

Продавачите диктуват

Галина Максимова подчертава, че заради недостига на качествено предлагане и раздвижването на икономиката като цяло пазарът на жилища вече е пазар на продавачите, а не на купувачите, какъвто беше преди кризата.

За нова “експлозия” на пазара обаче никой от експертите не говори. Богданов подчертава, че на този етап ръстът се развива плавно. Все пак това развитието е свързано с икономиката и общата картина в страната. В големите градове е възможно развитието да е значително по-динамично, посочва той.

Георгиев подчертава, че купувачите са все по-информирани и в момента просто няма предпоставки, които да породят неконтролируем бум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
не може да е за покупко продажба, защото още няма нищо за продаване.прави се договор за възлагане или ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР за строителство и покупко-продажба на недвижим имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
крас
преди 8 години
КАКВО ДА КУПУВАТ?!Купчина техли и бетон които са заложени пред банката ли?!ЗАБРАВИХМЕ за "ГРАДА НА МЕЧТИТЕ" на АНЖЕЛ и отново с подобни поръчкови статии бутаме хората към КУПУВАНЕТО НА ПРАЗНИ ИЛЮЗИИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Браво, Мигленче,През дядо тодорово време щухте да сте едни достойни служитеи на ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ заличаващи всякаква информация. СТИГА С ТАЗИ ПОДВЕЖДАЩА И НЕКОМПЕТЕНТНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ БЕ МИГЛЕНЧЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Забавно е като гледам как брокерите на недвижими имоти винаги имат само "печеливш ход" :)) Когато цените падат почват: "Купувайте докато е евтино стигнахме дъното" Когато цените се качват пак "Купувайте докато още можете утре ще е много скъпо" :)) С две думи дали пазара на имоти е мечи или бичи вие купувайте, че трябва икономиката да върви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
крас
преди 8 години
АБЕ МИГЛЕНЧЕ,КАКВО Е ТОВА ПЕРЕВЕРЗНО МИСЛЕНЕ С КОЕТО В КОМЕНТАРА МИ СТЕ ЗАМЕНИЛИ ДУМИЧКАТА "духа" СЪС ЗВЕЗДИЧКИ?!В ИЗРЕЧЕНИЕТО : "Такъв договор е НИЩОЖЕН и купувача брои пари за този дето *** !" съм употребил думичката "ДУХА" подразбирайки ВЯТЪРА , а не действие при ПОЛОВ АКТ!!!ДЪЛЖИШ МИ ИЗВИНЕНИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Пак ли?Тея не им ли омръзна да се спукват от работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 6
крас
преди 8 години
"...купувачите обикновено плащат 10% при сключването на предварителен договор, а остатъка - при въвеждане на сградата в експлоатация" !!!КАКВИ КУПУВАЧИ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА БЕ МИГЛЕНЧЕ ?!За какво плащат и какво КУПУВАТ тези купувачи, когато ОБЕКТ НА СДЕЛКАТА не съществува, а ИНВЕСТИТОР на СТРОИТЕЛЯ с който сключват договор е БАНКАТА?!!!!МОЖЕ ЛИ ПРИ ТЕЗИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ТОЗИ "ДОГОВОР" м/у купувача и строителя да е за ПОКУПКО - ПРОДАЖБА???!!РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ!! Такъв договор е НИЩОЖЕН и купувача брои пари за този дето духа!ДОГОВОРА който се сключва трябва да е за ИЗРАБОТКА с всички произтичащи от раздел VIII от ОСОБЕНА ЧАСТ на ЗЗД права и задължения на страните!!!ПОДОБНА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ ПОДВЕЖДА С НАПРАВЕНА ОТ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА ТВЪРДЕНИЯ НЕСЪОТВЕТСТВАЩИ НА НОРМАТА НА ЗАКОНА!ОЧАКВАМ ВАШЕТО КОМПЕТЕНТНО МНЕНИЕ И ВЗЕМАНЕТО НА СТРАНА ПО КАЗУСА, С КОЙТО СЕ РИСКУВА ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В СТРОИТЕЛЕН БАЛОН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
защо горещо е в кавички?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
защо горещо е в кавички?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Хе хе, чак пък горещо и чак пък пазар на продавача.... :)Тук в бележника ми на имот.бг имам десетина жилища, които се въртят вече повече от година хем са с добра локация и нещо не се изтрепват купувачи. Аз лично си намерих купувачи за по-малко от месец, НО имота е добър а цената беше съвсем реалистична. Ако му бях сложил цена като повечето алчни **** щеше с години да се върти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още