fallback

Сделките със земя в Китай свиха активността в глобалния имотен сектор

САЩ изпреварват Китай като водеща дестинация за инвестиции в имоти в световен мащаб

09:18 | 11.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор

През миналата година активността на глобалния пазар на бизнес имоти е намаляла за първи път от 2009 г. до общ обем на трансакциите от малко под 1,21 трлн. долара, сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Намалението обаче в голяма степен отразява свиването на обема на сделките със земя в Китай. Като се изключи влиянието на този фактор, в Азия активността на пазара отбелязва слаб растеж от 1%, въпреки предприетите мерки за затягане на пазара от страна на някои правителства. В Северна и Южна Америка е отчетено увеличение от 11,4%, а в Европа – 11,8%, сочи статистиката на компанията.

Освен това през 2014 г. САЩ са детронирали Китай и отново са водещата световна дестинация за инвестиции в имоти. Китай превзе върха през 2009 г., припомнят експертите. Обемът на инвестициите в САЩ нараства с 16 на сто през миналата година, достигайки 390,6 млрд долара, което представлява почти една трета от глобалния обем на трансакциите.

Първата петица на най-активните дестинации за инвестиции в имоти се допълва от Великобритания, Германия и Япония. Топ десет се допълва от Австралия, Франция, Хонконг, Канада и Южна Корея. Най-бърз ръст на инвестициите е отчетен в Южна Корея, Испания, Холандия, Ирландия и Индия.

Инвеститорите съсредоточават дейността си на водещите световни пазари, макар че расте интересът към Източна Европа, Латинска Америка, Африка, Близкия Изток и развиващите се икономики в Азия. Що се отнася до градовете, обичайните заподозрени са „окупирали“ топ 20 на най-желаните дестинации за инвестиции в имоти, като дори увеличават пазарния си дял с 3 процентни пункта – от 46 на 49%. Първите пет най-желани града са Ню Йорк, Лондон, Токио, Лос Анджелис и Сан Франциско, а в първата десетка попадат още Париж, Вашингтон, Чикаго, Хонконг и Далас.

Трансграничната активност на пазара на имоти в глобален мащаб продължава да се засилва благодарение на застрахователните компании и пенсионните фондове. Най-активни на пазара обаче са компаниите за частен капитал и държавните инвестиционни фондове.

Америка излиза на първо място и като най-големия източник на трансграничен капитал за инвестиции в имоти, изпреварвайки Азия, сочат още данните. Същевременно Латинска Америка е най-бързо растящият източник на трансграничен капитал – отчетено е почти двойно увеличение на международните трансакции, осъществени от южноамерикански инвеститори.

Компанията прогнозира, че присъствието на Европа като глобален играч на пазара на имоти ще се затвърди през тази година и Старият континент ще продължи да привлича все повече трансгранични инвестиции.

Като основни предизвикателства пред инвестициите в сектора на имотите компанията очертава продължителната ниска инфлация и дефлацията, спада на цените на петрола, засилването на т.нар. „валутни войни“ и конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още