fallback

Пазарът на индустриални площи в Централна Европа процъфтява

За 10 години запасите са нараснали близо 4 пъти, а търсенето се засилва заради растящите икономики в региона

08:46 | 10.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Близо четири пъти са нараснали запасите от модерни индустриални площи в Централна Европа за 10 години, сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Към момента запасите възлизат от около 18 млн. кв. м, а преди 10 години са били 4,6 млн. кв. м, сочи статистиката. Това доближава региона до някои от най-големите западни пазари. В Германия например запасите са от порядъка на 22 млн. кв. м.

“Това беше силно десетилетие за пазара на индустриални площи. Секторът в Централна Европа е подкрепен от силния икономически ръст. Преди 10 години средният растеж на държавите от региона беше 52% от средния за Европейския съюз (ЕС), а сега е 68%. Регионът осъществи голям прогрес и ще продължава да расте”, коментира Фердинанд Хлобил от компанията.

Свободните индустриални площи в Централна Европа в момента са под 8%. Потокът от нови потенциални наематели засилва търсенето на ново строителство. Преди само пет години делът на свободните площи беше почти два пъти по-висок – достигаше 15 на сто, докато през 2005 г. беше малко над 9%.

“Свободните площи отразяват икономиката. Колкото по-нисък е този дял, толкова по-добре се справя икономиката. През последните два месеца най-голям прогрес се наблюдава в Унгария, където делът на свободните площи падна под 6%. В Словакия този дял е най-нисък – в момента е малко над 3%”, допълва Хлобил.

В Полша делът на свободните площи е паднал до 6,8% и е най-ниският, отчитан в страната от кризата насам.

През 2014 г. в региона са изградени над 1,4 млн. нови, модерни индустриални площи. Това е с почти 500 хил. кв. м повече спрямо предходната година, отчита компанията.

Лидер по наети площи е Полша – усвоени са над 860 хил. кв. м през последните три месеца на миналата година, а за цялата година – приблизително 2,4 млн. кв. м.

Експертите прогнозират, че през следващите години строителството на нови индустриални площи в Централна Европа ще варира между 750 хил. и 1,25 млн. кв. м годишно. Най-голям потенциал за ново строителство в региона имат Унгария, Румъния и Словакия.

Очаква се и тази година да е изключително силна за индустриалните имоти, които са сред най-атрактивните активи за инвеститорите. През 2014 г. бяха инвестирани 1,85 млрд. евро в индустриални и логистични площи в Централна Европа и има място за допълнителен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още