fallback

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с 13% ръст през 2014 г.

Офисите остават най-предпочитаният актив от инвеститорите, но хотелите и индустриалните имоти набират скорост

12:50 | 09.03.15 г.

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са достигнали 213 млрд. евро през 2014 г., сочат данни на консултантската компания Colliers International, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu. Това представлява увеличение от 13% спрямо 2013 г., допълва компанията.

Обемът на инвестициите през последното тримесечие на миналата година достига 68 млрд. евро, от които 52% са трансгранични инвестиции.

Офисите остават най-предпочитаният актив от инвеститорите с привлечени 94 млрд. евро (44% от общия обем на инвестициите), следвани от търговските площи с 48 млрд. евро (22%). Най-голям ръст обаче отбелязват сделките с хотели и индустриални имоти – съответно до 15 млрд. евро (30%) и 24 млрд. евро (27%).

Лондон продължава да е най-предпочитан от международните инвеститори, които търсят сигурен доход, като Централен Лондон е най-търсен от инвеститорите в офиси. Засилена е активността на азиатските застрахователни компании, особено след като Китай разхлаби ограниченията пред чуждите инвестиции на застрахователния бранш.

Засилен остава и интересът към жилищния сектор в Лондон, особено от инвеститори от Близкия изток и Азия. Набират скорост и някои алтернативни сектори на Острова, особено сградите за студентско настаняване.

В Холандия е регистриран най-силен ръст на инвестициите в жилищния сегмент, докато в Испания и Италия се засилват продажбите на имоти от централната и местната власт.

Силни ръстове на инвестициите в бизнес имоти се наблюдават в периферните държави от еврозоната, особено в Ирландия, макар и тези пазари да тръгват от ниска база, посочва консултантската компания.

Най-активни на пазара остават американските инвеститори, а капиталите им се насочват освен към Великобритания и към Германия, Франция, Холандия и Испания.

Същевременно в нов доклад на CBRE се посочва, че оценките на имотните активи в Европа отбелязват ръст през всички тримесечия на 2014 г. за първи път от 2007 г.

Най-добре се представят имотите във Великобритания, както и в Южна Европа, а от отделните сегменти на пазара – индустриалните имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още