fallback

Делът на собствениците на жилища продължава да се понижава в глобален мащаб

Последиците върху жилищния пазар от икономическата криза ще са дълготрайни, особено в държавите от еврозоната, според Fitch

09:20 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Делът на собствениците на жилища продължава да се понижава в глобален мащаб, въпреки добрите перспективи пред ипотечните пазари, съобщава онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на глобален доклад на Fitch Ratings.

В резултат на пазарните размествания след финансовата криза делът на собствениците започна да намалява заради ръста на възбраните. Същевременно новото кредитиране се сви и остава значително под нивата отпреди кризата, особено в периферията на еврозоната.

В някои страни достъпността на жилищния пазар рязко се влоши, особено в Австралия и Великобритания. Така нарастващият брой наематели доведе и до силен ръст на наемните равнища.

Делът на собствениците в САЩ например се е понижил от 69% през 2006 г. до 65% през миналата година, като спадът се обяснява с възбраните, безработицата и свитото кредитиране.

Във Великобритания понижението за периода е още по-отчетливо – от 73% до 65%, а в Австралия – от близо 71% до малко над 67%.

Основните заплахи пред перспективата на ипотечните пазари са свързани с рисковете от увеличаване на лихвите на някои пазари и дефлационният натиск в еврозоната. “Значителни увеличения на лихвите се очакват в САЩ и Великобритания, но чувствителността на еврозоната към лихвените равнища няма да бъде тествана заради дефлацията”, посочва се в доклада.

Според документа последиците върху жилищния пазар от икономическата криза ще са дълготрайни, особено в държавите от еврозоната, където перспективите пред пазарите на имоти са най-слаби. Fitch очаква умерен ръст на цените на жилищата от около 2% в Холандия, САЩ, Великобритания и Канада, макар и с известни опасения за устойчивостта в последната страна. Корекциите в еврозоната се очаква да продължат през тази година, особено в Гърция, Франция, Италия и Белгия.

Политическите действия в Хонг Конг и Сингапур насочват икономиките към “меко приземяване”. В САЩ, Франция, Гърция, Португалия, Хонконг, Нова Зеландия и Белгия доверието на потребителите като цяло се възстановява, но кредитополучателите остават предпазливи, а затегнатото кредитиране и ниските спестявания на някои пазари могат да се окажат пречка пред развитието им.

Fitch прогнозира, че във Великобритания и Холандия ръстовете на цените на жилищата на годишна база може да достигнат и над 10 на сто, докато обемите в САЩ се очаква да намалеят заради очакваното затихване на рефинансиранията и увеличението на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още