fallback

Пазарът на бизнес имоти в Европа записа най-силната си година след кризата

Интересът на инвеститорите се насочва към второстепенните градове

12:33 | 04.02.15 г.

Пазарът на бизнес имоти в Европа е записал най-силната си година след кризата благодарение на подема на търсенето в Париж, второстепенните градове в Германия и Великобритания и силния интерес към Испания и Ирландия, според най-новия доклад на Real Capital Analytics (RCA), цитиран от Ройтерс.

През миналата година са реализирани трансакции за 213,1 млрд. евро в Европа, което е с 13 на сто повече спрямо 2013 г., сочат данните на консултантската компания.

Интересът на инвеститорите към пазара на бизнес имоти в Париж е довел до ръст на инвестициите на пазара във Франция като цяло от 31%. Столицата е привлякла 74 цента от всяко вложено евро на пазара, показват изчисленията на експертите.

Инвестициите в Лондон са се свили с 3% на годишна база заради по-високите цени на активите. Това обаче е насърчило активността в регионалните центрове като Манчестър, Лийдс и Глазгоу. Така инвестициите в бизнес имоти във Великобритания като цяло нарастват с 16 на сто на годишна база през 2014 г., показват данните.

Подобна тенденция се очертава и в Германия, където обемите в Берлин, Мюнхен и Хамбург намаляват, докато на второстепенните пазари в долината на Рур, Кьолн и Щутгарт се засилват.

Най-голямо подобрение на инвестициите се отчита на пазарите в Испания и Ирландия. В двете страни са отчетени ръстове на обемите от съответно 134% и 89%.

През миналата година местните европейски инвеститори са реализирали 53 на сто от инвестиционните обеми, сочат още данните.

Най-активните купувачи от чуждестранните инвеститори са американските фондове, а като водещ инвеститор се очертава Blackstone Group със сделки за над 5,3 млрд. евро.

Същевременно трансакциите от Русия отчитат спад от 48 на сто заради санкциите, а от Китай – с 27%, тъй като китайските инвеститори предпочитат САЩ като дестинация за вложения в бизнес имоти.

Очаква се количествените улеснения на ЕЦБ да стимулират активността на пазара на бизнес имоти в Европа, като окажат натиск върху лихвите в еврозоната, а същевременно слабото евро може да привлече още чужди инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още