fallback

Започна ли възстановяването на пазара на бизнес имоти в Италия?

Правителството постави основите на необходимите реформи, които подкрепят засилването на инвеститорското доверие

10:35 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Бетонните останки на шопинг център, заобиколен от храсталаци и ниски блокове в покрайнините на Рим, са малко необичайна отправна точка за възраждане на пазара на бизнес имоти в Италия, пише FT.

Страната за сравнително дълъг период от време беше непопулярна дестинация сред международните инвеститори заради бюрокрацията, ненадеждната съдебна система и корупцията. Италия успя да привлече малък дял от парите, които се изляха в сектора на бизнес имотите в Европа като цяло, заради лошата си репутация на инвестиционна дестинация, отбелязва изданието.

Миналата седмица обаче сингапурският инвестиционен фонд GIC придоби половината от Roma Est mall от CBRE Global Investors. Фондът посочи, че сделката отразява увереността му в дългосрочната перспектива пред Италия.

Сингапурският фонд не е сам. Местни посредници на пазара отчитат нарастващ брой на запитванията от чужди инвеститори.

Цените на бизнес имотите в Италия все още падат. През първото полугодие годишното понижение достига 2%, сочат данни на консултантската компания IPD. Инвеститорите обаче залагат, че икономиката на страната ще се възстанови на фона на избледнелите страхове от разпад на еврозоната.

Инвеститорският апетит се пренасочва от Испания и Ирландия към Италия и източните региони на Европа, които се смятат за очевиден избор заради атрактивните активи.

Търговският и туристическият сектор в Италия първи се зарадваха на засиленото внимание на чуждите инвеститори. В края на миналата година например Morgan Stanley придоби портфейл от 13 търговски центъра и два ритейл парка за 635 млн. евро от френската група Auchan. Братята чеченци Муса и Дани Башаеви купиха наскоро курортен комплекс в Сардиния за 180 млн. евро.

Операторът на молове Westfield инвестира 1 млрд. евро в един от най-големите търговски центрове в Европа, който се намира в Милано. Наблюдава се интерес и към офис сегмента, като в процес на подготовка са няколко сделки за около 500 млн. евро общо.

Инвеститорският апетит беше насърчен и от правителството на Италия, което миналия месец прие пакет от реформи в сектора на имотите, включително и промени в модела на фондовете за инвестиции в имоти, както и либерализация на законодателството за отдаване на площи под наем и финансирането на проектите и инвестициите.

Според експерти реформите ще предизвикат вълна от първични публични предлагания в сектора на имотите. В момента публичните фондове за инвестиции в имоти в Италия са само два, като поне още десетина компании са готови да дебютират на борсата.

Активи на стойност около 6 млрд. евро са собственост на публични фондове за имоти, отчитат консултанти. Други активи на стойност около 45 млрд. евро са собственост на затворени фондове. Промените ще допринесат за засилване на ликвидността и прозрачността на пазара.

Допълнителен тласък на пазара на имоти в Италия се очаква от приватизацията на държавни активи с отпаднала необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още