fallback

Франция и Холандия - какви са възможностите за инвеститорите в имоти?

Икономиките и на двете държави буксуват, но инвеститорите има какво да открият в сектора на имотите

11:52 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Световният пазар на имоти в момента е разделен на две групи страни, отбеляза наскоро Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

МВФ проследява цените на жилищата в 50 държави. В първата група от тях се наблюдава значимо възстановяване, като цените на имотите са отбелязали среден ръст от около 25% спрямо 2008 г. Сред тези държави са Германия, Бразилия, Канада и голяма част от страните в Азиатско-тихоокеанския регион.

Втората група държави съставляват в общи линии буксуващ пазар, където е отчетен среден спад на цените на жилищата от около 20% спрямо 2008 г. В този списък попадат Франция и Холандия.

Подобна е и картината на пазара на бизнес имоти. Първокласните активи на водещите пазари набират сили (това са държавите от първата група). Инвеститорите имат избор в три посоки: да потърсят второкачествени активи на същите тези пазари, да потърсят първокласни активи във второстепенни градове в същите държави или да се насочат към все още буксуващите пазари, където да потърсят атрактивни активи.

Първата опция не винаги е осъществима за институционалните инвеститори, а пък при втората те не могат да разчитат на големи трансакции. Затова им остава третата опция, макар и тя все още да е доста подвеждаща и да крие редица опасности.

Въпреки че от макроикономическа гледна точка Франция и Холандия са изключително слаби, двете страни може и да са подходящи за инвеститорите в имоти, които не искат да се конкурират на водещите пазари, посочва изданието, като цитира участници в изложението Expo Real.

Холандската икономика се сви през първото тримесечие на годината, но вече показва признаци на възстановяване. Бюджетният дефицит обаче достига 3% - на границата на допустимото от европейските власти равнище.

Франция стартира годината с големи очаквания, но растежът започна да се „охлажда“ през лятото. Париж освен това рискува тежък сблъсък с Брюксел заради бюджета.

Не е ясно обаче дали Франция е сред кандидатите за рязък завой, или е „лошото момче“ на Европа. Гледните точки на експертите се различават, като само по една точка съвпадат – Париж и останалата част на Франция са два различни пазара. Париж никога не е изпадал от картата на международните инвеститори, включително и околностите на града, където строителството на офиси се оценява на 52 млн. евро, коментира Филип Гайар, управляващ директор на строителната компания HRO.

Това означава, че пазарът на офиси във френската столица е на нивото на пазара в Токио – с около 15% по-голям от Ню Йорк и с около 50% по-голям от този в Лондон.

Според експерти именно Париж е най-големият офис пазар в Европа, който освен това е и доста прозрачен и ликвиден. Интересът към провинцията във Франция обаче е слаб – повечето градове са прекалено малки за повечето международни инвеститори.

Интересът към Холандия също е тясно канализиран – инвеститорите се насочват към Амстердам. Постепенно обаче те осъзнават, че има и други подходящи дестинации в страната, например Хага.

Холандия обаче е съсредоточена върху жилищния сектор. В момента тече и трансформация на мащабни и празни офис сгради в жилища. Затова и пазарът в момента е малко популярен сред големите институционални инвеститори, които предпочитат бизнес имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още