fallback

Пазарът на имоти в Китай - една от най-големите заплахи за глобалната икономика

Пекин ще се опита да предотврати срив, но има съмнения за ефективността на намесата

12:57 | 26.08.14 г.

Пазарът на имоти в Китай се очертава като една от най-големите заплахи за глобалната икономика, пише FT.

Не само, че строителството и индустриите, свързани със сектора на имотите, представляват около 13 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, но и са гръбнакът на чуждите инвестиции в страната, посочва изданието.

Новините за забавянето и предупрежденията за срив на сектора дават поводи за загриженост, а още по-тревожното е, че вярата в способността на Пекин да предотврати катастрофата започва да избледнява.

Новините наистина са мрачни. Официалната статистика за юли показва, че в 64 от 70 града е отчетен спад на цените на жилищата. Броят на градовете с негативна тенденция на жилищния пазар е най-голям, откакто се води тази статистика (2005 г.), а има знаци, че тенденцията се е задържала и през август.

Строителните компании се отказват от нови инвестиции, а продажбите им рязко намаляват.

Заради задълбочаващите се слабости все повече анализатори смятат, че Пекин ще реагира и ще опита да предотврати срив. Има обаче сериозни съмнения за ефективността от тази намеса.

Основният проблем е, че банките значително намалиха апетита си да кредитират домакинствата и другите индустрии, задръстени от свръхкапацитет и забавяне на растежа.

Не могат да се отрекат и усилията на местните правителства. От началото на юни местните власти в 36 града са облекчили достъпа до пазара на имоти, за да увеличат продажбите. Някои от техните инициативи – като например субсидирането на банки с цел насърчаване на ипотечното кредитиране, имат нулев ефект.

И все пак арсеналът, с който разполага Пекин, за се пребори с проблема, е силен. Може да бъдат намалени лихвените проценти, да се повиши ликвидността чрез намаляване на задължителните резерви на банките, както и централната банка да инжектира пари във финансовата система.

Тези мерки обаче биха изострили проблемите със свръхкапацитета и биха надули балон при активите.

От една страна, пазарът на имоти в Китай може да се счита за вътрешен въпрос. От друга страна обаче ситуацията илюстрира колко уязвим е развиващият се свят. Ако се стигне до срив в сектора, вълната може да помете няколко държави от Субсахарска Африка, както и Колумбия, Чили, Русия, Бразилия, Индия и Перу, тъй като Китай е основен потребител на суровините, които те изнасят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още