fallback

Електронната търговия продължава да тласка напред пазара на логистични площи в ЦИЕ

Основните логистични хъбове се развиват в Чехия и Полша, като Словакия също се очертава като изключително интересен пазар, според консултантска компания

08:43 | 06.08.14 г.

Електронната търговия и новите, усъвършенствани вериги и технологии за доставка продължават да движат търсенето на индустриални и логистични площи в страните от Централна и Източна Европа, според нов доклад на консултантската компания Colliers International.

Площите, заемани от транспортни и логистични оператори, специализирани в интермодални и/или мултимодални системи за превоз на товари, са се увеличили с почти 70% в сравнение с 2011 г. до над 570 хил. кв. м, отчитат от компанията.

Основните логистични хъбове се развиват в Чехия и Полша, като Словакия също се очертава като изключително интересен пазар.

Като цяло Прага доминира в сектора на транспорта и логистиката в региона на Централна и Източна Европа. В редица градове в Полша също се наблюдава разширяване на операторите – главно в региона на Познан, в Централна Полша и Гданск.

Москва пък бързо се превръща в основен логистичен и транспортен център за местните пазари в Русия.

Потенциалът, с който електронната търговия трансформира пазарите в Централна и Източна Европа, постоянно се увеличава. Търсенето на стоки се увеличава по такъв начин, че съществуващите мрежи и режими за превоз на товари са поставени под силен натиск. Това естествено стимулира и разпространението на интермодалността на транспорта в Централна и Източна Европа, посочва се в доклада.

Степента на растежа на този пазар е подкрепена от няколко фактора, включително електронната търговия, подобряването на инфраструктурата, качеството на търговията, съотношението време/разходи, появата на транспортни центрове, специализирани в интермодален и мултимодален транспорт в района на Централна и Източна Европа. Икономиите от мащаба също са значителен фактор, който влияе на пазара на логистични площи.

Търговският сектор се очертава като най-големия консуматор на логистични площи в Централна и Източна Европа. През 2013 г. 35,2% от логистичните операции са осъществени в търговията на дребно и търговията на едро. Усвояването на площи от търговци, специализирани в електронната търговия, се е увеличило четирикратно през 2013 г. спрямо 2011 г.

Същевременно обаче компаниите от производствения сектор все още са водещ наемател на логистични и индустриални площи в региона.

Продължава и географската експанзия на инвеститорите и на операторите на логистични площи, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още