fallback

Графика на деня: Бум на IPO-та в сектора на имотите в Европа

От началото на годината различни компании са набрали над 4,6 млрд. евро

12:21 | 21.07.14 г.

Какво общо имат помежду си клоновете на испански банки, компании за жилищно строителство от Лондон и шведски домове за грижи за възрастни? Първичните публични предлагания, които компаниите проведоха през последните шест месеца, пише FT.

От началото на тази година на пазара на имоти в Европа се наблюдава най-сериозната борсова активност от осем години насам. Компании от сектора са набрали над 4,6 млрд. евро от първични публични предлагания, сочат данни на Dealogic.

Тази година се проведоха две от най-големите IPO-та в сектора на имотите в Европа по принцип – това за 1,25 млрд. евро на испанския фонд Merlin Properties и за 1,1 млрд. евро на инвестиционната компания Kennedy Wilson, която се листна на Лондонската фондова борса.

Най-сериозна активност се отчита в Испания – от началото на годината там са осъществени първични публични предлагания за 3 млрд. евро, като се очаква сумата да набъбне до края на годината. Следва Великобритания с 1,8 млрд. евро, Швеция със 771 млн. евро, Ирландия с 277 млн. евро и Швейцария с 225 млн. евро.

Компаниите, които дебютират на европейските пазари, могат да бъдат групирани като два основни типа: такива, които търсят възможности да извлекат ползи от възстановяването на пазара, като набират средства, за да изкупуват активи, и такива, които са специализирани в определен тип активи – например жилища, студентски жилища, търговски имоти и т. н.

Дори и публични компании от сектора на имотите се възползват от инвеститорския интерес, за да наберат допълнителен капитал. Такива са например ирландският фонд Green Reit и британският Tritax Big Box Reit.

Публичните компании от сектора на имотите в Европа се радват на доста „слънчево време“, посочва изданието. Основен двигател на инвеститорския интерес са американските хедж фондове, които търсят възможности за инвестиции на Стария континент на атрактивни цени. Испанският пазар например привлече имена като Джон Поулсън и Джордж Сорос, припомня изданието.

Имотите изглеждат доста атрактивни на фона на останалите активи, доходността от които се срина до рекордно ниски равнища заради ниските лихви. Доходността от инвестициите в имоти варира грубо около 6%, докато 30-годишните държавни облигации носят средно около 3,4%.

„Досега не съм виждал такъв интерес“, коментира Масимо Салети от Deutsche Bank. „Трудно е да си представим, че в близко бъдеще ще има значително увеличение на лихвените равнища, така че развитието на събитията в сегмента на имотите вероятно ще продължи през следващите няколко години“, прогнозира той.

Според Ричард Блосъм от JLL европейските имоти са толкова привлекателни и заради възможността за диверсификация на активите, която дават. По думите му много инвеститори се насочват към места и активи, които не са деноминирани в долари. Затова и доста американски и азиатски капитали се насочват към Европа.

Същевременно банките в Европа също продължават да продават активи, свързани с пазара на имоти. Това е допълнителен стимул компаниите да се опитат да наберат капитал през борсата, за да се включат в състезанието за най-атрактивните от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още