fallback

Китай се преориентира към управление на сектора на имотите на местно ниво

Няма признаци, че централното правителство ще отпусне контрола върху пазара на имоти в национален мащаб, според икономист

10:08 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Китай все повече ще управлява сектора на имотите на местно ниво, за да избегне прегряване или прекомерно забавяне, пише Ройтерс.

След двуцифрените ръстове в процентно изражение на цените през миналата година, още от края на 2013 г. и началото на тази година цените започнаха да забавят чувствително ръстовете заради продължителната кампания за ограничаване на спекулативните инвестиции и прекалено лесния достъп до кредити.

Властите са наясно, че евентуална криза в сектора на имотите ще влоши дълговете на строителните компании. Облекченията на рестрикциите, въведени през последните години, на централно ниво обаче може да засилят още повече повишенията на цените.

“Няма признаци, че централното правителство ще отпусне контрола върху пазара на имоти в национален мащаб, въпреки че икономиката се забавя”, коментира Джао Сиюн от Института по финанси и ценни книжа към университета в Ренмин. “Натискът е главно върху местните власти, тъй като приближава матуритетът на дълговете на някои градове и те трябва да наберат пари, за да платят”, допълва експертът.

Местните власти разчитат основно на приходите от продажби на земя за финансиране на дълговете си. Спадовете в цените и забавянето на продажбите на имоти предизвикаха опасения за способността на местните правителства да обслужват дълговете си.

Икономистите от института очакват, че ограниченията за достъпа до пазара на имоти, въведени през последните години, в голяма степен ще бъдат запазени, особено в големите градове. Местните власти в отделни градове обаче ще дават повече свобода на действие в подкрепа на техните пазари.

Някои по-малки градове вече започнаха да разхлабват правилата за покупка на жилище.

Президентът на Китай Си Дзинпин вече коментира, че Китай трябва да се адаптира към “новото нормално” – по-бавният растеж. Правителството настоява за осъществяването на реформи и по-пазарното ориентиране на икономиката с цел генериране на по-устойчив растеж в бъдеще.

През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нарасна със 7,4% - най-бавният растеж от 18 месеца. Трайното забавяне на растежа би поставило Китай в рискова ситуация и за първи път от 15 години може да не бъде постигната заложената цел за разширяването на икономиката.

Въпреки препоръките на централната банка да се засили ипотечното кредитиране като мярка за подкрепа на жилищния пазар, който заема огромна част от китайската икономика, банките не възнамеряват да отпускат политиката си за ипотечното кредитиране.

Повече за имотния сектор на Китай – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още