fallback

Делът на празните офиси в София продължава да намалява

Отчита се спад при предлагането на първокласни офиси, заради което средните офертни цени са нараснали с 10% през първото тримесечие

13:04 | 08.04.14 г.

До 17,7% (малко под 290 хил. кв. м) е намалял делът на свободните офиси от общия обем площи в София през първото тримесечие, сочат данни на консултантската компания MBL.

Това е и най-ниското ниво на незаетите офис площи от първите три месеца на 2010 г., допълват от компанията. За сравнение, през последните три месеца на 2013 г. делът на празните офиси беше 18,2%.

Въпреки че се наблюдава тенденция на постепенно свиване на дела на празните офиси от всички площи на пазара, нивото им все още надвишава няколко пъти средния годишен обем на новонаетите площи през последните години, подчертават експертите.

Същевременно спадът при дела на празните офиси се дължи не само на по-засиленото усвояване, но и на намаляването на броя на сградите, които получават разрешение за ползване, пише още в доклада.

Друга водеща тенденция на пазара на офис площи в София е по-засиленото търсене на помещения с площ 100 – 1 500 кв. м за сметка на търсенето на големи офиси – 2 000 – 3 000 кв. м.

Опциите за наемане на големи офис площи (2 000 - 3 000 кв.м.) осезаемо намаляха през изминалата година и ще продължат да намаляват и през тази, посочват от компанията. От друга страна алтернативите при търсене за малки и средни по големина офис площи (100 – 1 500 кв .м) остават много, а именно те формират основната част от пазара.

Същевременно се отчита свиване на предлагането на първокласни офиси, което е довело до 10 на сто ръст при средните офертни цени през изтеклото тримесечие, показват данните на компанията. Офертните нива за офисите клас Б са останали без промяна.

От януари до края на март общият обем на новонаетите площи е около 15 хил. кв. м. Нетно усвоените площи достигат 19 хил. кв. м.

Очакванията са до края на годината да се запазят достигнатите наемни нива, както и да продължи намалението на дела на свободните офиси. Още около 80 хил. кв. м отдаваеми офис площи се очаква да бъдат завършени до края на годината. Няма индикации обаче, че ще има ръст при новонаетите площи – обемът им по-скоро се очаква да не надмине този от 2013 г.

През последните години като водещи дестинации на пазара на офиси в София се обособиха бул. „България“ и бул. „Цариградско шосе“. Търсенето в районите изпреварва това в останалите райони на столицата, като водещ двигател са аутсорсинг компаниите и ИТ бизнесът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още