fallback

Русия е водещ двигател на пазара на бизнес имоти в ЦИЕ

Обемът на инвестициите в страната достига 45% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в региона

17:59 | 31.03.14 г.

За трета поредна година Русия се очертава като водещ двигател на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в региона достига 11 млрд. евро през миналата година, като инвестициите в Русия са близо 5 млрд. евро, или около 45% от общия обем.

По-голямата част от сделките в Русия са осъществени в столицата Москва, отчитат още консултантите.

През миналата година възстановяването на пазарите в Централна и Източна Европа от кризата е продължило. Доминиращите пазари в региона, освен Русия, са Полша и Чехия, където са осъществени съответно 28% и 10% от общия обем инвестиции в бизнес имоти.

Трите държави сформират около четири пети от пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа. 

От Colliers подчертават, че допреди 10 години обемът на инвестициите на руския пазар на бизнес имоти не е надхвърлял 5 на сто от общия обем на инвестициите в региона.

Същевременно средният размер на сделките в Русия надхвърля 2,5 пъти средното ниво в Полша и Румъния и над три пъти – нивото в Чехия.

За това допринасят няколко фактора, като на първо място е размерът и качеството на имотите, които са до голяма степен търговски центрове, бизнес центрове и складови комплекси, обслужващи огромния потребителски пазар на Русия. На второ място влияние оказва достъпът до дълг и обхвата на дейността на инвестиционните фондове, посочва се в анализ на компанията.

Сред най-големите инвеститори в бизнес имоти в Русия са вътрешните инвеститори, както и инвеститори от САЩ, Австрия, Чехия, Великобритания, Германия и Холандия. По-голямата част от тях са закупили само по един актив в страната и възнамеряват да продължат да разширяват присъствието си, най-вече в търговския сегмент от пазара.

Все още нивото на насищане с качествени търговски площи в Москва продължава да изостава значително в сравнение с останалата част от Европа. В руската столица на 1 000 жители население се падат по 243 кв. м съвременни търговски площи при 350 кв. м средно за Европа и 550 кв. м за Скандинавските държави.

Огромен потенциал има и пазарът на складови площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още