fallback

Акциите на големите компании за бизнес имоти се радват на успех

Ако акциите и печалбите продължат да нарастват, тази година може да е доста активна при сливанията, придобиванията и разширяването на дейностите в сектора

14:21 | 25.02.14 г. 1

Началото на годината беше трудно за пазара на акции, но това по нищо не личи, ако се гледа представянето на двете най-големи компании за бизнес имоти, пише Wall Street Journal.

От началото на годината до 20 февруари акциите на CBRE Group Inc. са нараснали с 4,3%, а тези на Jones Lang LaSalle Inc. са се покачили с 18,3%. Книжата и на двете компании се търгуват на най-високите си нива от 52 седмици насам, а Jones Lang LaSalle е напът да постави рекорд.

От друга страна индексът S&P 500 записа спад с 0,7% за същия период.

Ръстът при компаниите за бизнес имоти се дължи на по-високите им печалби на фона на икономическото възстановяване, което засилва продажбите, наемите и строителството, а инвеститорите смятат, че това ще продължи. Миналата година акциите на CBRE отчетоха ръст от 32,2%, а тези на Jones Lang - с 22,7% спрямо увеличението с 29,6% на S&P.

В края на януари например книжата на Jones Lang LaSalle регистрираха най-силното си покачване за годината, след като финансовите резултати на компанията надхвърлиха прогнозите на анализаторите и печалбата на акция достига 6,32 долара в сравнение с 5,48 долара за 2012 г.

Ако акциите и печалбите продължат да нарастват, има големи шансовете тази година да се окаже доста активна по отношение на сливанията, придобиванията и разширяването на дейностите в сектора на бизнес имотите.

За разлика от някои други фирми големите брокерски компании не са толкова склонни да използват книжата си, за да финансират придобивания, дори и когато те се търгуват на толкова високи нива. По-големите печалби обаче им позволяват да разширяват офисите си, да наемат още персонал и да извършват стратегически придобивания на по-малки фирми.

През 2013 г. CBRE е похарчила 545 млн. долара за придобивания, а тази година тя вече обяви две нови сделки: покупката на консултантска компания от Германия и части от Furman Co. в Грийнвил.

Jones Lang LaSalle пък придобива компании, наема персонал и отваря по два офиса годишно в Китай.

Едно е сигурно: пазарът на акции може да се обърне против брокерските фирми, ако икономиката изпадне в криза. Книжата на базираната в Лос Анджелис CBRE паднаха до нива под 2,50 долара на акция през 2009 г. Jones Lang LaSalle пък се срина до под 20 долара по време на кризата. В петък акциите на компанията затвориха на равнище от 121,14 долара.

За момента обаче фирмите печелят, докато инвеститорите купуват все повече сгради, а корпорациите все по-често аутсорсват управлението на имотите си към външни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още