fallback

Търсенето на жилища ще продължи да се засилва през годината

Влошаващата се социално-икономическа среда и нарастващата безработица остават основната заплаха за пазара, според консултантска компания

21:28 | 14.02.14 г. 20

Търсенето на жилища ще продължи да се засилва през годината, прогнозират от консултантската компания Елта Консулт в доклад за пазара на жилищни имоти.

“Цените на жилищата в началото на 2014 г. са най-достъпни за последните 10 години, също така и финансовите институции вече предлагат по-добри условия при предоставянето на нови ипотечни кредити и предоговаряне на съществуващите такива”, посочват от компанията.

Две групи купувачи са най-активни на пазара в момента – първите се задвижват от непосредствени жилищни нужди и търсят евтини и достъпни жилища, а другите са по-заможните купувачи, които търсят по-висок клас жилища с по-просторни и луксозни помещения.

Покупките на жилища с цел инвестиция са все още редки в сравнение с годините на бума на пазара (2005-2008 г.), но има признаци, че и тези купувачи също се завръщат на пазара, пише в доклада.

Купувачите продължават и да са по-селективни, като се опитват да постигнат най-добро съотношение между цена и качество.

Предлагането продължава да изпреварва търсенето, въпреки отчетения ръст на сделките през миналата година, сочат данните на компанията. Въпреки подобрените условия по ипотечните кредити, ипотечното финансиране все още е с висока цена. Допълнителен натиск оказва и несигурната икономическа обстановка.

Що се отнася до цените, през миналата година, по данни на Националния статистически институт (НСИ), цените са намалели с около 2% на годишна база, а в София – с 1,5%. Данните, въпреки че изключват новите жилища и се отнасят за областните градове, са показателни за общата тенденция на пазара – намаляване на темпа на спад на цените и постепенно стабилизиране.

Предприемачите също реагираха на тази тенденция и през годината офертните цени на новите проекти също намаляват, посочва се в доклада. При жилищата средно и високо качество ценовият диапазон варира от 800 до 1 200 евро за София за кв. м без ДДС в зависимост от местоположението, качеството на строителство, довършителните работи и удобствата.

Продажните цени в София също варират в широки граници в зависимост от местоположението и инфраструктурата в района на жилищата. Южните и източните райони на столицата продължават да се считат за най-атрактивни и цените в тези квартали са в диапазона 800 – 1 000 евро за кв. м.

Развитието на системата на метрото също оказва влияние. Местата по протежението на двете метролинии стават все по-атрактивни и съответно – по-скъпи, пише още в доклада.

Цените на апартаментите в столицата са най-ниски в северните и западни квартали. В сградите на груб строеж в тези райони могат да се намерят жилища и за около 500 евро на кв. м, а завършените варират около 600 – 700 евро за кв. м.

От компанията очакват търсенето да продължи да расте в близко бъдеще. По-голямата част от наличните запаси на жилищата са разработени през 70-те и 80-те години на миналия век с продължителност на живот 50 години и среден брой стаи на едно лице 1,1 при средно ниво за Европейския съюз от 1,7. “Данните показват търсене на по-големи и по-просторни апартаменти в по-малки сгради”, посочва се в доклада.

Същевременно експертите предупреждават, че влошаващата се социално-икономическа среда и нарастващата безработица остават основната заплаха за пазара на жилища.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още