fallback

Ще се завърнат ли британските купувачи на пазара на ваканционни имоти?

Укрепването на британската икономика и засилващото се доверие в пазара на имоти ще накара повече британци да инвестират във ваканционни жилища в Европа

11:54 | 22.01.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Подобряващите се икономически условия във Великобритания и по-силният паунд вероятно ще подкрепят ръста на инвестициите на британците в имоти в чужбина, посочва се в доклад на The Overseas Guides Company, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Укрепването на британската икономика и засилващото се доверие в пазара на имоти ще накара повече британци да инвестират във ваканционни жилища в Европа. Темповете на възстановяване на жилищните пазари на Стария континент изостават от темповете, отчитани на Острова, посочват експертите.

“Скандинавците например са все по-силна група купувачи по Средиземноморието до голяма степен благодарение на икономическата ситуация и силните валути на техните страни”, посочва се в доклада.

Според консултантите британците ще се завърнат с пълна сила на пазара на ваканционни имоти, особено на фона на очакванията, че британският паунд ще напредне спрямо еврото през следващите месеци. Още повече, че има знаци, че средните цени в любимите дестинации на британците – Испания, Португалия и Франция, започват да се съживяват и да вървят нагоре.

Испания се очаква да остане първи избор на британците за вложение във втори дом. Консултантската компания прогнозира, че цените ще достигнат дъното през тази година заради свръхпредлагането на пазара.

В най-търсените райони обаче цените на ваканционните имоти вече са спрели да падат, а в някои случаи се виждат и леки ръстове.

Пазарът в Португалия също преминава процес по стабилизация, който се подкрепя донякъде и от липсата на ново строителство. Португалските банки освен това започват да предлагат повече възможности за кредитиране на сделки с отнети от собствениците им имоти.

Увеличава се и интересът на купувачи на луксозни имоти от държави извън Европейския съюз заради “златните визи”, които Лисабон въведе.

Франция се очаква също да остане сред предпочитаните от британците дестинации, а на предни позиции се изкачва Турция заради рекордно ниските нива на турската лира и реформите по отношение на собствеността и инвестициите в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още