fallback

Дигиталните стратегии на търговците - в полза на реалните магазини

40 на сто от международните търговски вериги смятат, че имат нужда от още реални магазини

09:39 | 28.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Въпреки все по-голямата роля на онлайн пазаруването, водещите международни търговци планират да разкриват повече реални магазини и да дадат на клиентите си все по-ексклузивно преживяване при пазаруване, според нов доклад на консултантската компания CBRE.

Търговците освен това се надяват дигиталните им стратегии да засилят човекопотока във физическите магазини.

Компанията е анкетирала 50 големи международни търговски вериги за мултиканалните им маркетингови стратегии и как те биха могли да се променят в бъдеще. Повечето от участниците в анкетата – 87%, оперират сайт, чрез който клиентите им могат и да пазаруват.

Ритейлърите обаче прилагат и различни инструменти, с които да привличат повече хора в реалните им магазини. Близо 90 на сто от тях ползват социалните мрежи, за да взаимодействат и общуват с клиентите, 55 на сто имат мобилни приложения, 35% са поставили киоскове в магазините си, а един от всеки трима използва геолокализация.

Две трети от анкетираните заявяват, че най-ценното в дигиталните им стратегии е увеличаването на продажбите на само онлайн, но и офлайн. Комуникацията с клиентите в социалните мрежи помага на ритейлърите да научат повече за потребителското поведение и да го разберат по-добре.

Резултатите сочат, че 40 на сто от търговците смятат, че имат нужда от още реални магазини и планират да разкриват още обекти в близко бъдеще.

Собствениците на шопинг центрове също очакват да се засили търсенето от страна на търговците, но прогнозират, че човекопотокът и оборотите ще намалеят. Според тях в бъдеще физическите магазини ще играят повече ролята на шоурум.

това разбира се ще има отражение и върху достъпността на наемите, особено на пазарите, където те са свързани с оборотите.

Две трети от анкетираните търговци обаче вече са променили реалните си магазини в резултат на дигиталните им стратегии. Около 65 на сто от участниците в проучването са сложили в магазините си i-Pad и дигитални екрани, други са намалили площта на реалните магазини или напълно са реорганизирали интериора с цел създаване на по-голямо преживяване при пазаруване.

Само 18 на сто са заявили, че дигиталните технологии не са довели до промени в реалните им магазини, както и че не смятат да правят такива промени в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още