fallback

Второстепенните пазари ще привличат все повече инвеститори в имоти през 2014 г.

За европейските инвеститори най-привлекателни ще са „алтернативната двайсетица“ в Германия, полската „голяма шесторка“, както и Испания и Ирландия

14:06 | 07.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите в имоти ще се насочат към второстепенни пазари през тази година в търсене на по-висока доходност, пише в доклад на консултантската компания Colliers International, който съдържа 25 прогнози за глобалния пазар на имоти.

Европейските инвеститори също все по-често ще търсят алтернативни дестинации, като най-привлекателни за тях са „алтернативната двайсетица“ в Германия, полската „голяма шесторка“, както и Испания и Ирландия.

Експертите очакват, че китайските инвеститори, които имат огромен потенциал за вложения в Европа и Америка, също ще започнат да диверсифицират допълнително инвестициите си. Очакванията са, че на водещите световни пазари, които са отправна точка за навлизане в нови дестинации, броят на китайските купувачи ще се удвои.

На ключовите пазари на имоти в Европа ще продължи да се влива капитал с произход от Азия и Близкия Изток. Липсата на достатъчно качествени активи на водещите пазари ще продължи да подкрепя ръста на инвестиционната активност и строителството в по-периферни дестинации на Стария континент.

Същевременно се затвърждава тенденцията пенсионните фондове и застрахователните компании да отпускат все по-голям обем финансиране за сектора на имотите, докато банките продължават като цяло да свиват и прочистват балансите си.

Въпреки политическата нестабилност в Близкия Изток и високата безработица, икономиките в региона ще продължат да се радват на сравнително силен икономически растеж. В страните от региона и особено в държавите от Персийския залив се засилват инвестициите в пътна и социална (болници, училища, достъпни жилища) инфраструктура. Продължава и урбанизацията на региона, като се очаква да бъдат завършени мащабни проекти със смесена употреба.

Същевременно Африка е все по-привлекателен регион за чуждите инвеститори в имоти заради постепенната политическа стабилизация в някои от държавите, нарастващите разходи за инфраструктура, продължаващата урбанизация и икономическия растеж. Предпочитана дестинация за чуждите компании е ЮАР, но и други страни, сред които Ангола, Намибия, Ботсвана, Уганда, Гана, Кения и Нигерия, също са на радара на инвеститорите.

Що се отнася до пазара на имоти в САЩ, който устойчиво се възстановява от кризата, през 2014 г. индустриалните имоти ще са най-добре представящия се сегмент от пазара, прогнозират експертите. Най-голямо влияние върху пазара на индустриални имоти имат електронната търговия, както и разширяването на Панамския канал, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още