fallback

Пенсионните фондове и застрахователите засилват позициите си в имотния сектор

Инвеститорите се насочват към второстепенните пазари на бизнес имоти в Европа

10:39 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Пенсионните фондове и застрахователните дружества ще продължат и през 2014 г. да кредитират все повече сектора на недвижимите имоти в Европа на фона на свиващите се баланси на банките. Това се посочва в доклад на консултантската компания Colliers International, в който са дадени 10 прогнози за пазара на бизнес имоти в Европа.

Ще продължи да се засилва и трансграничният капитал към водещите европейски пазари на бизнес имоти, което се очаква да подкрепи капиталовите стойности.

Инвеститорите освен това ще започнат все повече да се интересуват от възможностите на второстепенните пазари и градове, особено в Германия, Полша, Испания и Ирландия.

2013 г. беше годината на прехода заради преструктурирането на банковите баланси. Очакванията са 2014 г. да бъде годината на консолидация и стабилизация на пазара. Експертите прогнозират, че опортюнистичните инвеститори ще продължат да засилват позициите си и на основните, и на второстепенните пазари.

Пазарът като цяло обаче ще продължи да се затормозява заради слабата активност на наемателите, тъй като бизнесът остава предпазлив заради нестабилната икономическа ситуация. Безработицата все още е твърде висока, а правителствата не успяват да се справят с прекомерните дефицити, както се планираше.

Пазарът във Франция

Икономиката на Франция – един от водещите пазари на бизнес имоти в Европа, ще започне да се подобрява осезаемо през второто полугодие на следващата година, прогнозира се в доклада. Безработицата в страната и публичният дълг обаче ще останат високи. Правителството трябва да ускори провеждането на необходимите структурни реформи.

Пазарът в Ирландия

Ирландия е първата от затруднените държави от еврозоната, която излиза от спасителната програма. Очаква се икономиката на страната да продължи да се подобрява и износът да се възстановява през 2014 г.

Видимо се забелязва възстановяването на пазара на жилища и бизнес имоти в Централен Дъблин. Международният бизнес е привлечен от атрактивната данъчна система и конкурентните разходи за труд.

Пазарът в Скандинавските страни

Очаква се засилване на икономическата активност и в Скандинавските страни, с изключение на Норвегия, където икономиката вероятно ще се забави, а вероятно и Холандия. Възстановяването ще подкрепи наемните пазари в Хелзинки и Стокхолм през следващите 12 месеца, което ще се отрази и на капиталовите стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още