fallback

Засилва се инвеститорската активност на пазара на индустриални имоти в Европа

Инвеститорите са привлечени от стабилната възвръщаемост и възможностите за растеж в сектора, според експерт

10:29 | 03.12.13 г.

Засилената активност при инвестициите в логистични и индустриални имоти в Европа е продължила и през третото тримесечие на 2013 г., когато в сектора са вложени над 4 млрд. евро. Това показват данни на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Отчетените обеми отстъпват единствено на нивата, регистрирани през второто тримесечие на 2006 г. (5,6 млрд. евро).

В резултат на силното представяне през третото тримесечие общо за първите девет месеца на годината инвестициите са достигнали над 10 млрд. евро, или със 73% над нивата, регистрирани през същия период на миналата година, и с 16% над обема за цялата 2012 г.

На фона на подобряващото се инвеститорско доверие и съживяването на световната икономика, в комбинация със засилващата се конкуренция от страна на по-широк кръг от инвеститори, от Jones Lang LaSalle повишиха очакванията си за обема на инвестициите през цялата 2013 г. до 14 млрд. евро – най-високо ниво от 2007 г. насам.

Според Том Уейт от Jones Lang LaSalle за засилването на активността в сектора има няколко причини, като най-сериозната от тях е размерът на средствата, влагани на ключовите и нововъзникващи пазари, по-добрите показатели, които отчита имотният сектор като цяло на редица пазари, както и свиването на наличните възможности за инвестиции.

Експертът е на мнение, че рязкото повишение на обема на инвестициите се дължи на търсенето на сделки с големи имоти и портфейли.

"Инвеститорите са привлечени от стабилната възвръщаемост и възможностите за растеж в сектора на базата на силната динамика на предлагането и търсенето на пазара на наеми в момента", допълва Уейт.

Инвестициите продължават да нарастват във Великобритания (с 35%; 3,1 млрд. евро) и Германия (с 26%; 1,6 млрд. евро), докато във Франция те намаляват с 5% (900 млн. евро).

В същото време капиталът продължава да се разпрострира върху по-широк спектър в географски план, като на по-малките пазари в Южна Европа се наблюдава увеличение на сделките.

В Русия през първите девет месеца на 2013 г. обемът на инвестициите е над два пъти по-висок в сравнение с цялата 2012 г., достигайки 770 млн. евро, докато на пазарите в Централна и Източна Европа през третото тримесечие са инвестирани 155 млн. евро, а през първите девет месеца се наблюдава увеличение с 30% на годишна база.

Доходността при първокласните логистични имоти продължава да се компресира през третото тримесечие на 2013 г. на редица пазари като Германия (-15 базови пукнта); Франция (между -5 и -10), Дъблин (-25) и някои региони във Великобритания (-25).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още