fallback

Инвеститорите се опасяват от балони при активите

Пазарите на акции и на имоти са най-застрашени, според проучване на Bloomberg

13:33 | 21.11.13 г.

Инвеститорите все повече се опасяват от балони на пазарите на акции, особено акциите на интернет компаниите, и в сектора на имотите, особено на пазарите в Лондон и Китай. Това сочат резултатите от проучване на Bloomberg.

Общо 82% от анкетираните инвеститори, анализатори и трейдъри твърдят, че акциите на интернет компаниите и на компаниите, управляващи социални мрежи, са на или близо до неустойчиви нива. 73% споделят същото за цените на жилищата в Китай, а 69% съзират проблеми на пазара на имоти в Лондон.

Опасенията са по-слаби по отношение на жилищния сектор в САЩ, като 31% от участниците в проучването смятат, че цените наближават или вече са достигнали прекомерни нива.

Въпреки че само 20% от участниците в проучването твърдят, че глобалните акции са в територия на балон, други 45% смятат, че те наближават тази точка. MSCI World Index е нараснал с 26% на годишна база, а тази седмица достигна най-високото си равнище от 2007 г. насам.

По-слаби са притесненията за нововъзникващите пазари - само 11% от анкетираните смятат, че активите са наценени а 58% твърдят, че не се формира балон.

Опасенията за формирането на нови балони се засилиха заради паричните стимули на централните банки, които се опитват да се преборят с рецесията и да подпомогнат възстановяването на икономиката. Ефект върху икономическия растеж обаче почти няма, а вместо това лесните пари повлияха на цените на активите.

Консултантската компания McKinsey & Co. изчисли, че водещите централни банки са инжектирали почти 5 трлн. долара за борба с финансовата криза и последиците от нея.

Участниците в анкетата демонстрират и по-слабо доверие към представянето на водещите икономики и пазари на ценни книжа догодина. 17% смятат, че световната икономика се влошава, което е най-високият процент от май, въпреки че половината твърдят, че тя е стабилна. Американските инвеститори са най-големите песимисти: повече от един от всеки петима казва, че световната икономика върви към по-зле спрямо 15% от европейските и 13% от азиатските.

Въпреки че САЩ продължават да са сред пазарите, за които се смята, че ще носят най-добра възвръщаемост догодина, подкрепата е 50% в сравнение с 51% през септември. 19% споделят, че най-голямата икономика в света е един от пазарите с най-слаб потенциал за правене на пари през 2014 г. спрямо 9% при предишната анкета.

Почти 1/3 виждат голяма възможност за печалба в ЕС, а 27% от участниците в проучването твърдят, че Бразилия е един от пазарите, които трябва да бъдат избягвани догодина.

Що се отнася до отделните класове активи, половината от анкетираните вярват, че догодина най-висока възвръщаемост ще носят акциите, а 17% залагат на имотите. 41% очакват облигациите да се представят най-зле.

На въпроса къде планират да вложат парите си през следващите шест месеца, 41% отговарят, че ще увеличат експозицията си към акции. Това е най-ниският дял от септември 2012 г. 35% предпочитат американските долари, а 30% - имотите. Над 1/4 от анкетираните твърдят, че увеличават запасите си от пари в брой - най-високият дял от септември миналата година насам.

Повече може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още