fallback

Финансовият сектор в Ню Йорк вече не е двигател на пазара на офиси

Много собственици пренасочиха вниманието си към наемателите от ИТ и медийния сектор

09:10 | 17.10.13 г.

След като американският финансов сектор започна да се възстановява от катастрофата от 2008 г., собствениците на имоти в Ню Йорк се надяваха, че големите банки ще се върнат към традиционната си роля на основен двигател на пазара на офиси, пише Wall Street Journal.

Те обаче още чакат това да се случи.

С възстановяването на икономиката банките не са усвоили дори площите, от които се отказаха по време на финансовата криза. Хиляди кв. м площи, които преди са били обитавани от банки като J.P. Morgan Chase, Bank of America и UBS, са на пазара.

Банките са поставени под натиск заради все още слабата икономика, новите регулации и проблемите при кредитирането. Финансовите институции продължават да свиват разходите си и да се отказват от страничните бизнеси. Много от тях освен това се местят от Манхатън в други региони на Ню Йорк с по-ниски наеми.

Десетте най-големи банки в Ню Йорк са намалили общата площ на офисите, които ползват, с близо 560 хил. кв. м за периода 2008-2012 г., сочат данни на International Strategy & Investment Group Inc. Оттогава досега банките продължават да се свиват, като според различни експерти са се отказали от още около 200 хил. кв. м офиси.

В резултат наемните равнища в бизнес сградите забавиха ръста си. Много собственици пренасочиха вниманието си към наемателите от ИТ и медийния сектор, вместо към финансовия.

J.P. Morgan дори реши да продаде емблематичната си сграда в Долен Манхатън - Chase Manhattan Plaza. Банката получи и първите оферти, като според запознати източници, пожелали анонимност, те надхвърлят 600 млн. долара. Сред проявилите интерес към небостъргача са RXR Realty и L&L Holding Co. – местни собственици на офис имоти. Някои от наддавачите пък обмислят да превърнат офис сградата в жилищна или в хотел, допълват източниците на изданието.

Свиването на Wall Street причини сериозни проблеми на собствениците, които се затрудняват да се справят с незаетите площи. Празните офиси в Манхатън достигат 10,6% през третото тримесечие, сочат данни на Cushman & Wakefield Inc. Това е само с 1 процентен пункт под следкризисния пик на дела на празните офиси. Финансовият сектор е отговорен само за 15 на сто от новонаетите площи през първите 9 месеца на тази година, докато през 2007 г. – за една трета от новонаетите площи.

За щастие на собствениците новите сгради, които излязоха на пазара през последните години, са изключително малко. В процес на строителство обаче са много нови офиси.

При предишни кризи финансовият сектор в Ню Йорк е демонстрирал доста по-голяма устойчивост. В периода 2000 – 2003 г. например броят на работните места във финансовия сектор намаля от 200 300 до 159 хил., а до 2008 г. се увеличи до 191 800. Заради кризата от 2008 г. обаче през 2009 г. работните места във финансовата сфера намаляха до 165 200, а оттогава са се увеличили до само 167 800.

В допълнение банките се възползват и от много нови технологии, за да използват максимално ефективно офис пространствата. Credit Suisse например ползва програмата "Smart Working", която се базира на споделени бюра и облачни технологии, за да намали нуждите от офис пространство. Така банката планира да се откаже от около 300 хил. кв. м.

Според собствениците обаче пазарът на офиси в Ню Йорк няма вечно да изпитва остри проблеми. По-малките и средните финансови компании се разширяват, сформират се и нови компании за управление на активи, за частен капитал и хедж фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Анализи виж още